Στους ανακριτές που ερευνούν τα εξοπλιστικά η σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου

O πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου συνδέεται για πρώτη με το σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων αφού η ανακριτική έρευνα εμπλέκει τον τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε η γυναίκα του Σταυρούλα Κουράκου στην HSBC Ελβετίας.

Ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής κάλεσε σε κατάθεση τη σύζυγο του Γιάννου Παπαντωνίου, στο πλαίσιο της ανάκρισης για την υπόθεση των υποβρυχίων και των TORM1, και ζητεί την συναίνεση της κ. Κουράκου για για το άνοιγμα του επίμαχου λογαριασμού προκειμένου να ερευνηθεί η προέλευση των

καταθέσεων την ελβετική τράπεζα.

Η κα Κουράκου εκλήθη ως μάρτυρας, σε αυτό το στάδιο, προκειμένου να βοηθήσει την ανάκριση, κάτι που έκανε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες παρέχοντας, όπως της ζητήθηκε από τους ανακριτές , έγγραφη εξουσιοδότηση να ανοίξουν τον τραπεζικό λογαριασμό της στην Ελβετική HSBC , όπου με βάσει την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, υπήρχαν στο όνομά της περί τα 1,3 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ανακριτές είχαν ήδη ζητήσει , με αίτημα δικαστικής συνδρομής να ανοίξει ο λογαριασμός, όμως απάντηση από τις Ελβετικές αρχές δεν είχαν λάβει και η κα Κουράκου παρείχε τη διευκόλυνση απλουστεύοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες.

Ο συγκεκριμένος τραπεζικός λογαριασμός, μέχρι στιγμής, ερευνήθηκε μόνο στο επίπεδο της φοροδιαφυγής και του πόθεν έσχες από το ΣΔΟΕ και την οικονομική εισαγγελία και ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού και της συζύγου του για παραβίαση του νόμου περί πόθεν έσχες (δεν είχε δηλωθεί το ποσό) ενώ εκκρεμεί και ποινική διαδικασία στη ΔΥΟ Κηφισιάς για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Οι ανακριτές διαφθοράς όμως ερευνούν την νόμιμη ή μη προέλευση των χρημάτων (αν πρόκειται δηλαδή για μαύρο πολιτικό χρήμα) και κυρίως την ενδεχόμενη σύνδεση αυτού του ποσού με τις συμβάσεις για εξοπλιστικά που χειρίστηκε ως υπουργός Αμυνας ο κ.Παπαντωνίου.

«ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΙΕΣ»

Η εξήγηση δικαστικών πηγών για την κλήτευση ως μάρτυρα της κας Κουράκου, είναι πώς «υπάρχουν ενδείξεις και υποψίες για τυχόν διασύνδεση του ποσού με την μέχρι τώρα ανάκριση για τα εξοπλιστικά προγράμματα των υποβρυχίων και των ASRAD και πρέπει να διερευνηθούν».

Για τον ίδιο λόγο οι ανακριτές κλήτευσαν ως μάρτυρες (και εμφανίστηκαν) τους κουμπάρους του πρώη υπουργού, δηλαδή το ζεύγος Κανδαλέπα , οι οποίοι φέρονται να έστειλαν δυο εμβάσματα στον συγκεκριμένο λογαριασμό της κας Κουράκου HSBC με περίπου συνολικά 1 εκατομμύριο ευρώ . Ζητήθηκε λοιπόν και από το ζευγάρι να δώσει εξουσιοδότηση για να ανοίξουν το λογαριασμό τους στην Ελβετία, προκειμένου να χαρτογραφηθεί η κίνηση του ποσού , κείνοι όμως αρνήθηκαν .

Φέρονται να είπαν δε πως το ποσό είναι νόμιμα χρήματα του ζεύγους Παπαντωνίου, και απλώς εκείνοι τους διευκόλυναν και στα έστειλαν στο εξωτερικό.

Οι ανακριτές τώρα θα υποβάλλον αίτημα δικαστικής συνδρομής για να ανοίξει ο λογαριασμός του ζεύγους Κανδαλέπα. Ο λογαριασμός πάντως της κας Κουράκου φέρεται να ανοίχτηκε το 2000 και τα χρήματα επαναπατρίστηκαν το 2010 με τον νόμο Αλογοσκούφη.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΈΣ ΕΚΔΟΧΕΣ

Η αρχική εκδοχή του κ. Παπαντωνίου ήταν πως δεν υπήρχε λογαριασμός της συζύγου του στην Ελβετία. Μετά την δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ αυτή η εκδοχή μετατράπηκε σε παραδοχή ύπαρξης του, με χρήματα όμως που ανήκαν στη συζυγό του και εστάλησαν από τον πρώην άνδρα τους για τα ανήλικα παιδιά τους. Τώρα βέβαια προκύπτει ότι τα χρήματα εστάλησαν από το ζεύγος Κανδαλέπα.

ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ TOR M1

Οι ανακριτές ολοκληρώνουν την ανάκριση για την υπόθεση της προμήθειας των TOR M1 και ήδη έχουν καλέσει σε συμπληρωματικές απολογίες ώστε να κλείσουν τη δικογραφία όλους τους βασικούς κατηγορούμενους σε αυτό το κομμάτι, δηλαδή τους Γιάννη Σμπώκο, Γιώργο Καμάρη, Αφους Χριστοδουλίδη , Πάνο Γερμανό κλπ

Παράλληλα ο ανακριτής Μαλλής απέρριψε με διάταξή του την αίτηση αποφυλάκισης του επιχειρηματία Αλ. Αβατάγγελου που εμπλέκεται στην υπόθεση των υποβρυχίων , παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση για αποφυλάκιση με 800.000 ευρώ εγγύηση και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Υπενθυμίζεται πώς ο Αβατάγγελος μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος από τον κ. Μαλλή με εγγύηση 500.000 ευρώ τα οποία όμως δεν κατέβαλλε ποτέ γιαυτό και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

The post Στους ανακριτές που ερευνούν τα εξοπλιστικά η σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα