Στουρνάρας: Ελάφρυνση 7% στη φορολογία επιχειρήσεων

«Από το β΄εξάμηνο του 2013 θα καταγράφεται μήνα – μήνα θετικός ρυθμός ανάπτυξης. Το κλίμα ωστόσο, θα αλλάξει νωρίτερα», είπε, ανοίγοντας τα χαρτιά του δύο μόλις μέρες μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό του MEGA.

Ο κ. Στουρνάρας

υπογράμμισε τη σημασία της επίτευξης απόφασης στο Eurogroup, τονίζοντας πως «όλοι οι στόχοι που τέθηκαν στο τραπέζι από την ελληνική κυβέρνηση επιτεύχθηκαν».

Πώς θα έρθουν τα χρήματα

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, τα χρήματα από τη συμφωνία θα εισέλθουν σε 2 φάσεις. Αρχικά το μεγαλύτερο μέρος το Δεκέμβριο, και σε μια και μόνο δόση, ύψους 34,7 δις ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα δοθούν τον Φλεβάρη σε τρεις δόσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το σύνολο των χρημάτων, εμμέσως ή αμέσως, θα διοχετευθεί στην αγορά, αναφέροντας πως στα «μνημόνια» που θα υπογραφούν μεταξύ του ΥΠ.ΟΙΚ. και των λοιπών Υπουργείων, θα διαπιστωθεί πόσα από τα χρήματα θα χρειαστούν για τον κρατικό μηχανισμό, λέγοντας ακόμη πως «στα ληξιπρόθεσμα οφέλη το μόνο που θα αποπληρωθεί θα είναι 3,2 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια».

Ο κ. Στουρνάρας έκανε ακόμη λόγο για καθαρή μεταφορά πόρων στην ελληνική οικονομία, τη στιγμή που μέσω της συμφωνίας επιτυγχάνεται «μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ», για να συμπληρώσει πως «η Ελλάδα είναι πια μια χώρα που δανείζεται με τους καλύτερους όρους στην Ευρωζώνη».

Ακόμη, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε σίγουρος για εκταμίευση της δόσης, εξηγώντας όμως πως ο μόνος και πλέον «ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να μην εγκριθεί η συμφωνία από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια», συμπληρώνοντας πως παρ’ αυτά «η συμφωνία των επόμενων 3 δόσεων εγγυάται την εκταμίευσή τους».

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους, ενώ αναφερόμενος στη συμμετοχή των Ασφαλιστικών Ταμείων στο πρόγραμμα, υπογράμμισε πως η συμμετοχή τους «δεν θα είναι καταλυτικός παράγοντας» κι ως εκ τούτου θα «είναι ελεύθερη η επιλογή τους να συμμετάσχουν».

Το εμπόδιο της «δραχμικής αβεβαιότητας»

«Η δραχμική αβεβαιότητα αποθάρρυνε τις επενδύσεις. Αυτό που καταφέραμε στο Eurogroup ήταν να την άρουμε. Αναμένουμε επιστροφή πόρων και μεγαλύτερη προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό στις Αποκρατικοποιήσεις μέσα στο 2013», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στα σενάρια που έκαναν λόγο για επιστροφή στη δραχμή.

Εν συνεχεία όμως ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε: «Εάν συνεχίσει να υπάρχει η δραχμική αβεβαιότητα, κανένα Plan B δεν μπορεί να μας σώσει».

Ο υπουργός ανοίγει τα χαρτιά του για το φορολογικό

«Στο φορολογικό νομοσχέδιο προσπαθούμε να βάλουμε στο φορολογικό “δίκτυ” και άλλα εισοδήματα που είτε φοροδιαφεύγουν, είτε φοροαποφεύγουν» , σημείωσε ο υπουργός συμπληρώνοντας : «Θα υπάρξουν ελαφρύνσεις σε εισοδήματα νοικοκυριών κάτω από ένα όριο το οποίο θα καθοριστεί μετά από τη διαβούλευση των κομμάτων».<

Keywords
Τυχαία Θέματα