Στον “αέρα” η δόση – Στουρνάρας: Έχει δουλειά ακόμη

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, μετά το τέλος της συνάντησης με τους εκπροσώπους της τρόικας, διάρκειας 3,5 ωρών ήταν χαρακτηριστική: «Δεν θα κλείσει τίποτε, εάν δεν κλείσουν όλα», όπως είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «έχει δουλειά ακόμη».

Την ίδια στιγμή, πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι «όλα είναι ανοικτά», επιβεβαιώνοντας πως δεν επετεύχθη κανένα αποτέλεσμα σε όλα τα «καυτά» μέτωπα της οικονομίας.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών κανένα θέμα δεν έκλεισε

σήμερα ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν «έδειξαν καμία αντίδραση στην εισήγηση της ελληνικής πλευράς για το νέο τέλος ακινήτων».

Ακόμη, ερωτηθείς εάν η συζήτηση αφορούσε και τις φημολογούμενες αντιρρήσεις της τρόικας για τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως «μιλήσαμε για όλα».

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στους εκπροσώπους των δανειστών τις τελικές θέσεις της κυβέρνησης σχετικά την φορολογία ακινήτων, την κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, και το deal ΕΤΕEurobank για το οποίο η τρόικα έχει εκφράσει ανοικτά τις ενστάσεις τους.

Όπως εκτιμούν οι πληροφορίες, τα πράγματα δεν είχαν έστω και σε έναν τομέα επιτυχή έκβαση με αποτέλεσμα να βρίσκεται για ακόμη μία φορά στον «αέρα» η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι το κλίμα στη διάρκεια των συζητήσεων «ήταν καλό» και πρόσθεσε ότι θα υπάρχει καθημερινή επαφή με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την εκταμίευση τόσο του «υπολοίπου» της δόσης του περασμένου Δεκεμβρίου (2,8 δισ. ευρώ), για το οποίο βασικό «διαρθρωτικό ορόσημο» είναι η κινητικότητα στο Δημόσιο, όσο και της δόσης του α΄ τριμήνου, ύψους 6 δισ. ευρώ για την οποία πρέπει να υπάρξει συμφωνία και για την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων, την πορεία των φορολογικών εσόδων, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ταμεία, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα φέρεται να ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο και νέα μέτρα προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό το οποίο εκτιμάται σε 2,5 έως 3,2 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014. Αν και θεωρείται βέβαιο πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, αβέβαιο θεωρείται το χρονικό σημείο λήξης τους.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, ότι νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί είχε δηλώσει ότι η αποστολή της τρόικας, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα