Στο «μικροσκόπιο» της «Διεθνούς Διαφάνειας» εταιρείες «κολοσσοί»!

Του Γιάννη Ντάσκα

H CarrefourΜαρινόπουλος, η Βασιλόπουλος Α.Ε., η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank είναι οι μεγάλες εταιρείες που πήραν τη θετική πρωτιά στην έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για τον τρόπο που οι μεγάλες εταιρείες αντιμετωπίζουν τις πρακτικές διαφθοράς.

Πριν από λίγο, η «Διεθνής Διαφάνεια» δημοσιοποίησε την έκθεσή της, στην οποία αξιολογεί τις μεγάλες εταιρείες, με βάση τα όσα οι ίδιες αναφέρουν στις ιστοσελίδες τους ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης πρακτικών διαφθοράς.

Η «Διεθνής Διαφάνεια» διευκρινίζει ότι «για τις εταιρίες που έλαβαν χαμηλή/μηδενική βαθμολογία δεν σημαίνει ότι υιοθετούν διεφθαρμένες πρακτικές, αλλά απλώς ότι δεν δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν για τον τρόπο που την καταπολεμούν, μέσα από πολιτικές και προγράμματα. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν περιπτώσεις όπου εταιρίες δεν έχουν site και συνεπώς έλαβαν μηδενική βαθμολογία. Στις περιπτώσεις αυτές, αποκλείεται η δυνατότητα στους πολίτες να λάβουν γνώση των πρακτικών ή των προσπαθειών της επιχείρησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η ποικιλομορφία των αποτελεσμάτων μεταξύ των εταιριών, οφείλεται στο γεγονός ότι η δημοσιοποίηση προγραμμάτων καταπολέμησης της διαφθοράς είναι στην εθελοντική ευχέρεια των επιχειρήσεων. Εντούτοις, η πλειοψηφία των υπό αξιολόγηση εταιριών έχει υιοθετήσει τη 10η αρχή του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία «οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιτίθενται σε κάθε μορφής διαφθορά, συμπεριλαμβανομένων του εκβιασμού και της δωροδοκίας».

Η αξιολόγηση αυτή γίνεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά και γι’ αυτό έχει και την ανάλογη αξία…

Δείτε εδώ τον σχετικό πίνακα για τις μεγάλες εταιρείες

The post Στο «μικροσκόπιο» της «Διεθνούς Διαφάνειας» εταιρείες «κολοσσοί»! appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα