Στήριξη Γαλλίας προς την Κύπρο

Τη σταθερή θέση αρχών της Γαλλίας υπέρ της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Laurent Fabius, ενώ τόνισε ότι η Κύπρος μπορεί να στηρίζεται στη Γαλλία για προάσπιση των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Fabius είπε ότι είναι αναγκαία η διεθνής στήριξη προς την Κύπρο

στην άσκηση της ενεργειακής της πολιτικής.

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συνάντησης της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γαλλίας, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στο Παρίσι μετά από πρόσκληση του Προέδρου της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας με την Κύπρο στη Γαλλική Γερουσία Μarc Massion.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, της αντιπροσωπείας ηγείται ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου και σ’ αυτήν συμμετέχουν τα μέλη Δημήτρης Συλλούρης, Χρίστος Μέσης, Σοφοκλής Φυττής και Φειδίας Σαρίκας.

Η αντιπροσωπεία είχε χθες και σήμερα, στην παρουσία του Γερουσιαστή Massion, χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Laurent Fabius, τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Bernard Cazeneuve, το Γενικό Γραμματέα παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Serge Guillon και τον Pascal Brice, Διπλωματικό
Σύμβουλο του Υπουργού Οικονομικών Pierre Moscovici.

Εξ ονόματος της αντιπροσωπείας, ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε τις διαχρονικά στενές σχέσεις φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και των Κοινοβουλίων τους και εξέφρασε τη βαθειά εκτίμηση του κυπριακού λαού για τη σταθερή στήριξη της Κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου της Γαλλίας προς την Κύπρο, στη βάση αρχών.

Προστίθεται ότι εκφράστηκαν ευχαριστίες και για τη στήριξη εκ μέρους της Γαλλίας της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ενώ αναφέρθηκε ότι πρωταρχικός στόχος της Προεδρίας είναι η άσκηση μιας έντιμης διαμεσολάβησης προς επίτευξη της αναγκαίας πολιτικής συναίνεσης σε μείζονα ζητήματα που απασχολούν την Ένωση.

Ένα τέτοιο ζήτημα, ανέφεραν οι Κύπριοι βουλευτές, αφορά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι δόθηκε έμφαση στο σημαντικότατο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.

Οι βουλευτές αναφέρθηκαν στο αδιαμφισβήτητο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Επισημάνθηκε ότι το ενδιαφέρον εκ μέρους εταιρειών γαλλικών συμφερόντων, όπως και εταιρειών άλλων εθνικών συμφερόντων, για συμμετοχή στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδεικνύει αυτό ακριβώς το γεγονός, το οποίο επιμένει να αμφισβητεί η Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ, οι Κύπριοι βουλευτές κατέστησαν σαφές ότι η υποστήριξη εκ μέρους της Κύπρου της ενταξιακής πορείας της υποψήφιας αυτής χώρας δεν παρέχεται άνευ όρων και προϋποθέσεων, ενώ στηλίτευσαν τέλο

Keywords
Τυχαία Θέματα