Στην αναμονή… οι καρκινοπαθείς για τη θεραπεία τους

Στα ογκολογικά τμήματα του Ε.Σ.Υ. καταγράφονται εκατοντάδες αναμονές για ακτινοθεραπεία, οι οποίες ξεκινούν από 3 και φτάνουν ακόμα και τους 5 μήνες! Και για το ραδιενεργό ιώδιο επικρατεί η ίδια θλιβερή κατάσταση, με την αναμονή του να κυμαίνεται από 7 ως 9 μήνες.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε την πρόσληψη νέου προσωπικού σε συγκεκριμένες κλινικές, βάσει προτεραιότητας.

Η λίστα για την αναμονή:

*Ευαγγελισμός: Δύο μήνες

η λίστα αναμονής για χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου
*Ογκολογικό Αγ. Αναργύρων: Στο τμήμα ακτινοθεραπείας η λίστα αναμονής είναι δύο μήνες.
*Αλεξάνδρα: Ακτινοβολίες και χορήγηση ιωδίου μετά από δύο -δυόμιση μήνες.
*Ανδρέας Συγγρός: Από 1-3 μήνες περιμένουν οι ασθενείς με καρκίνο του δέρματος για χειρουργική αντιμετώπιση.
*Άγιος Σάββας: Η λίστα αναμονής στα τακτικά περιστατικά κυμαίνεται από 2,5-3 μήνες.
*Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης: Μέχρι 1,8 μήνες η αναμονή για ραδιενεργό ιώδιο.
*Πανεπιστημιακό Ρίου: Η αναμονή στο τμήμα ακτινοθεραπείας είναι έως 8 εβδομάδες και στο τμήμα ιωδίου έως 6 μήνες.
*Πανεπιστημιακό Ηρακλείου: Η αναμονή για θεραπεία ιωδίου ξεπερνά τους 12 μήνες, αλλά και ο χρόνος αναμονής για ραντεβού με καθηγητή Ογκολογίας σε πρωινό ιατρείο είναι περίπου τρεισήμισι μήνες και με επιμελητή ογκολόγο γιατρό νας μήνας.
*Μεταξά: Ο χρόνος αναμονής ανέρχεται σε ένα μήνα για θεραπευτικό ιώδιο.
*Αττικόν: Η αναμονή για ακτινοθεραπεία είναι από 6-8 εβδομάδες.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, τόνισε: «Αυτές οι δραματικές αναμονές δεν είναι συνέπεια μόνο της κρίσης. Οι αναμονές για ακτινοθεραπεία ήταν δυσοίωνες και προ κρίσης. Η ευθύνη γι’ αυτό διαχέεται σε πολλούς υπουργούς».

Συνέχισε απευθύνοντας το λόγο στον κ.Γεωργιάδη: «Όμως, τώρα, κύριε υπουργέ, εσείς καλείστε να λύσετε αυτό το πρόβλημα, την προτεραιότητα δηλαδή των ογκολογικών ασθενών, διότι η ζωή τους εξαρτάται απόλυτα από την έγκαιρη, απρόσκοπτη και συνεχή εφαρμογή των θεραπειών τους».

Ο υπουργός χαρακτήρισε τη θέση του συνομιλητή του «σημαντική» και ανέφερε ότι και ο ίδιος έχει παρόμοια εμπειρία από το στενό οικογενειακό περιβάλλον του.

Όπως ο ίδιος δήλωσε: «Είχα την ατυχία, στα νεανικά μου χρόνια να έχω μητέρα που έφυγε από καρκίνο. Ήμουν πάρα πολλά χρόνια στο ‘Λαϊκό’ νοσοκομείο, όπου μπαινόβγαινε. Έχω ζήσει όλη τη διαδικασία σχετικών αναμονών. Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι έχω μια προσωπική ευαισθησία σ’ αυτό το θέμα και δεν χρειάζεται να με πείσετε για την ορθότητα της παρατήρησης».

Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουν προσληφθεί 400 γιατροί και 100 νοσηλευτές, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα προσληφθούν ακόμα 500 γιατροί και 300 νοσηλευτές.

The post Στην αναμονή… οι καρκινοπαθείς για τη θεραπεία τους appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα