Στη Βουδαπέστη ο Βενιζέλος για την υπουργική συνάντηση Visegrad

Διμερή συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του Janos Martonyi είχε σήμερα στη Βουδαπέστη ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό και δημιουργικό κλίμα, ενώ αποφασίστηκε να δοθεί συνέχεια στις διαβουλεύσεις μέσω της σύγκλησης της Μεικτής Ομάδας Εργασίας

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι ελληνο-ουγγρικές σχέσεις με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και του τουρισμού, καθώς και ζητήματα

που αφορούν τις σχέσεις της Ουγγαρίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εξετάστηκαν, επίσης, οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας σε σχέση με ζητήματα ιδιαίτερου ουγγρικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης τραπεζών και η διαχείριση μεταναστευτικών ροών και πιέσεων που ασκούνται, όχι μόνο στα θαλάσσια αλλά και στα χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Βενιζέλος επισκέπτεται τη Βουδαπέστη, προκειμένου να μετάσχει στη συνάντηση των τεσσάρων χωρών της Ομάδας Visegrad (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνάντησης, θα συζητηθεί, κυρίως, το σχέδιο του λεγομένου ενεργειακού διαδρόμου Αιγαίου-Βαλτικής, στη συγκρότηση του οποίου ιδιαίτερο ρόλο παίζει ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, αλλά και οι υποδομές αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας που διαθέτει η Ελλάδα.

Βεβαίως, λόγω της σύνθεσης της πολυμερούς αυτής συνάντησης, κεντρικό πολιτικό θέμα είναι εκ των πραγμάτων η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς στη συνάντηση μετέχουν τέσσερις συνορεύουσες με την Ουκρανία χώρες και, κατά συνέπεια, η συνάντηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την συνδιαμόρφωση της ευρωπαϊκής θέσης σε σχέση με την Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ύπατη Εκπρόσωπο και Πρόεδρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Catherine Ashton, που μεταβαίνει σήμερα στο Κίεβο για μια πρώτη επαφή με τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.

The post Στη Βουδαπέστη ο Βενιζέλος για την υπουργική συνάντηση Visegrad appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα