Σταθερά αυξανόμενη η μάστιγα του καρκίνου

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα,στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα οι θάνατοι από καρκίνο παρουσιάζουν σταθερά αυξητική τάση.Αντίθετα,με όλες τις αναπτυγμένες χώρες όπου οι τάσεις είναι σταθερά πτωτικές από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

24.000 ζωές χάνονται κάθε χρόνο από καρκίνο στη χώρα μας ενώ 37.000 άνθρωποι προσβάλλονται από κάποια μορφή του,σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του IARC (International Agency for Research on Cancer).

Τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού

Υγείας (Π.Ο.Υ), δείχνουν ότι οι θάνατοι αναμένεται να φτάσουν 13,1 εκατομμύρια μέχρι το 2030,από 7,6 εκατομμύρια που ήταν το 2008,λόγω της αυξητικής τάσης του καρκίνου σε όλο τον κόσμο.

Tο 30% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε διατροφικούς παράγοντες και παράγοντες συμπεριφοράς όπως κάπνισμα και χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.Το υπόλοιπο 70% των θανάτων συμβαίνει σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα!

Περισσότερο από το 30% των θανάτων από καρκίνο θα μπορούσε να προληφθεί με την τροποποίηση ή την αποφυγή των βασικών παραγόντων κινδύνου σύμφωνα με τον ΠΟΥ.Οι παράγοντες αυτοί είναι: Το κάπνισμα, η χρήση του αλκοόλ, διαιτητικοί παράγοντες, η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος, την έλλειψη σωματικής άσκησης και την μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οι λοιμώξεις (Ηπατίτιδα Β, C ο HPV κ.α.), η ρύπανση του περιβάλλοντος, η επαγγελματική έκθεση σε καρκινογόνα και η ακτινοβολία UV.

Σημαντικό κομμάτι στην πρόληψη ορισμένων καρκίνων, όπως του μαστού, του τραχήλου μήτρας, του λάρυγγα, του δέρματος, του παχέος εντέρου και του ορθού αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση (screening),η οποία χρησιμοποιεί διάφορες εξετάσεις για να εντοπίσει εγκαίρως τα άτομα τα οποία δεν έχουν συμπτώματα αλλά έχουν την νόσο. Τέτοιες εξετάσεις είναι για παράδειγμα το PAP test και η μαστογραφία.

Keywords
Τυχαία Θέματα