«Στάχτη» δεκάδες στρέμματα στην Χίο!

Πυρκαγιά από καύση απορριμμάτων εντός βαρελιού σε αγροτική έκταση στην περιοχή Σταυρί και Ψαρού Λάκος στο Πιτυός στην Χίο, ξέσπασε το πρωί της περασμένης Πέμπτης. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων και της υψηλής θερμοκρασίας στο παρακείμενο δάσος «Γιαννάκι». Από την πυρκαγιά κάηκαν 1100 στρέμματα δάσους, 100 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 100 στρέμματα γεωργικής έκτασης.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το cHiosnews.gr, Για την κατάσβεση πήραν μέρος 100 πυροσβέστες της Π.Υ. Χίου με 15 πυροσβεστικά

οχήματα και 5 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, καθώς και 25 συνολικά άντρες αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ. Σημαντική η συμβολή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της 96 ΑΔΤΕ ανερχόμενο συνολικά στα 300 άτομα με επικεφαλή τον Ταξίαρχο Ζερβάκη και τον Συντ/ρχη Βερυκάκη, καθώς και 1 μπουλντόζα – προωθητής διάνοιξης δρόμων με την οποία ανοίγονταν δρόμος πρόσβασης των πυρ/κών οχημάτων για να πλησιάσουν στο μέτωπο της φωτιάς επιτυγχάνοντας πλήρη κατάσβεση, καθώς επίσης και 2 υδροφόρες, ενώ συνεχίζεται η συνεχή διάθεση στρατιωτικού πεζοπόρου τμήματος. Επίσης με τη συμμετοχή των εθελοντικών ομάδων της «Α» της «Ι» της «Ο» της «Αγιασμάτων» της «Κ» , Μεστών και «Πυργίου» καθώς και του Κυνηγητικού Συλλόγου και της ΛΕΦΕΔ με πεζοπόρο τμήμα.

Οι πολιτικές προστασίες του Δήμου και της Περ/κής Ενότητας, η μέν πρώτη με την Αντιδήμαρχο κα Θλιβίτου Α. συντόνιζε το έργο των Δημοτικών υδροφόρων και την παροχή τροφής στους εμπλεκόμενους και η δε δεύτερη με τον Κουντουριάδη Γ. και Τσιαδή Μ. τις ιδιωτικές υδροφόρες, ώστε τα πυρ/κά οχήματα δεν έμειναν ποτέ από νερό. Η Αστυνομική Δ/νση Χίου συνέβαλε στο έργο της προανάκρισης και η Τροχαία διευκόλυνε – συντόνιζε την κυκλοφορία των οχημάτων.

Παρών ήταν η Δ/νση Δασών και ο Δασάρχης κ.Μπέλλας παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για τη μορφολογία της περιοχής. Από αέρος ρίψεις νερού έκαναν 2 Canadair από Σάμο, 2 CANADAIR από Ελευσίνα και το ελικόπτερο της Χίου. Επικεφαλής των επιχειρήσεων ήταν ο Υπαρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Παπαγεωργίου Β. και ο Περ/ρχης Βορείου Αιγαίου Αρχιπύραρχος Σερεντέλλος Α. Στην κατάσβεση τραυματίσθηκαν ελαφρά 2 πυροσβέστες.

Από την πυρκαγιά κάηκαν 1100 στρέμματα δάσους, 100 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 100 στρέμματα γεωργικής έκτασης.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις Πυροσβεστικής και Στρατού κατασβήνοντας αναζωπυρώσεις.

Ο δράστης του εμπρησμού Π. Ι. συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα