«Στα άκρα» η ΟΛΜΕ

Των Γιάννη Βασιλακόπουλου – Γιώργου Μαρή

Ανυποχώρητοι είναι οι εκπαιδευτικοί και φτάνουν την κόντρα με την κυβέρνηση στα άκρα. Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι της Παρασκευής αποφασίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ, και με ψήφους 9-2, 24ωρη απεργία από τις 17 Μαΐου, ημέρα που αρχίζουν οι πανελλήνιες

εξετάσεις, και πενθήμερη απεργία από τις 20 έως 24 Μαΐου, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει τα χαρτιά της επιστράτευσης.

Αυτό φάνηκε από το πόσο αδιάλλακτοι ήταν οι μεγαλοσυνδικαλιστές της ΟΛΜΕ κατά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, με πρόφαση το θέμα της αύξησης κατά δύο ώρες των εβδομαδιαίων διδακτικών ωρών από τον προσεχή Σεπτέμβριο, μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση. «Κόκκινο πανί» είναι για τους εκπαιδευτικούς οι μειώσεις οργανικών θέσεων στα σχολεία, αλλά και οι υποχρεωτικές μεταθέσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών που θα υπάρξουν σε άλλα σχολεία και σε άλλες περιφέρειες.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ

Στο πλευρό του υπουργού Παιδείας τάσσεται το ΠΑΣΟΚ, που χαρακτηρίζει αδιανόητη την απόφαση της ΟΛΜΕ να προκηρύξει απεργία την περίοδο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων. Η απόφαση αυτή θίγει ευθέως τους μαθητές στην πιο κρίσιμη στιγμή της πορείας τους και καλεί την ΟΛΜΕ να την ανακαλέσει. «Οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα των καθηγητών μπορούν και επιβάλλεται να τεθούν με άλλους τρόπους ή σε άλλο χρονικό διάστημα.
Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας καταδικάζει τις πρακτικές αυτές που δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκτές από τη συντεταγμένη πολιτεία. Σε κάθε περίπτωση, οι εξετάσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Η ΔΗΜΑΡ απηύθυνε κάλεσμα στην ΟΛΜΕ να επανεξετάσει τη στάση της, τονίζοντας πως πρόκειται για «μία επιλογή που πλήττει κατάφορα τους μαθητές και τις οικογένειές τους».

«ΟΧΙ» από ΠΑΜΕ

Αντίθετοι στην απεργία μέσα στις εξετάσεις είναι οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Η απόφαση θα πάει στις τοπικές ΕΛΜΕ για έγκριση και στη συνέχεια στην ολομέλεια των ΕΛΜΕ. Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ αναμένεται να συνεδριάσουν στις 15 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων ώστε να ληφθεί και η τελική απόφαση. Εφόσον η πρόταση της ΟΛΜΕ συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και ξεκινήσει η απεργία, θα ξαναγίνουν Γ.Σ. μέχρι 24/5 για παραπέρα εκτίμηση της κατάστασης και συνέχιση της απεργίας.

Με αφορμή τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, η Νέα Δημοκρατία προέβη σε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Μόνο θλίψη προκαλεί ο εκβιασμός που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στους χιλιάδες μαθητές των πανελλήνιων εξετάσεων και τις οικογένειές τους» και καταλήγει: «Με αδίστακτο τρόπο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποκινούν την ομηρία των μαθητών και δεν διστάζουν (όπως ο κ. Κουράκης στο ραδιόφωνο real fm) να εκστομίσουν φράσεις όπως “για μας πρώτα είναι ο εκπαιδευτικός και μετά ο μαθητής”».

Keywords
Τυχαία Θέματα