Σοβαρές καταγγελίες για κυβερνητικές πιέσεις στα ΜΜΕ της Βοσνίας εν μέσω πολιτικών αναταραχών

Αφόρητες πιέσεις στα ΜΜΕ της Βοσνίας και προσπάθειες μετατροπής των δημοσιογράφων σε καταδότες από τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές καταγγέλλει η γραμματέας της Ένωσης Δημοσιογράφων της χώρας, Μπόρκα Ρούντιτς, με το πρόσχημα των ερευνών για τα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Σαράγεβο και την Τούζλα.

Το δικαστήριο του Σαράγεβο πριν από μερικές μέρες έστειλε εντολή σε ΜΜΕ

με έδρα τη βοσνιακή πρωτεύουσα να παραδώσουν όλα τα κείμενα και τα στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις στο Σαράγεβο την περίοδο από 7 έως 11 Φεβρουαρίου και αφορά τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της Βοσνίας και της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, τον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζίρα και τις εφημερίδες «Οσλομποτζένιε» και «Ντνέβνι Άβαζ», ενώ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την εντολή, θα επιβληθεί πρόστιμο 25.000 ευρώ ή φυλάκιση.

Η εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ντούνια Μιγιάτοβιτς εκτίμησε ότι το αίτημα της αστυνομίας και της δικαιοσύνης είναι προβληματικό, αν και σε περίπτωση σοβαρών αδικημάτων επιτρέπεται, ενώ σημείωσε ότι αυτό που είναι ανεπίτρεπτο είναι ο εκφοβισμός δημοσιογράφων σε συνθήκες κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών.

Χθες, στο Σαράγεβο, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της προεδρίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της χώρας και απέκλεισαν την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης.

Η κυβέρνηση της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, μετά από χθεσινή συνεδρίαση, συμπέρανε ότι πρέπει να επιτραπούν οι ειρηνικές διαδηλώσεις, αλλά και ασκηθούν διώξεις στους πρωταγωνιστές των βίαιων επεισοδίων της περασμένης Παρασκευής.

Στο Σαράγεβο πραγματοποιήθηκε για δεύτερη μέρα Συνέλευση Πολιτών για τον καθορισμό των αιτημάτων των διαδηλωτών προς την κυβέρνηση, αλλά δεν ανακοινώθηκαν αποφάσεις. Οι συμμετέχοντες μίλησαν για την ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης, δικαιότερης κοινωνίας και εξόδου και ότι οι λόγοι που αποφάσισαν να βγουν στους δρόμους είναι κοινωνικής- οικονομικής φύσης.

Παράλληλα στην Τούζλα, η Συνέλευση Πολιτών ζήτησε να διοριστεί κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων στο καντόνι της Τούζλας και να καταργηθεί η καταβολή μισθού στον τοπικό πρωθυπουργό και τους υπουργούς, όταν λήγει η θητεία τους.

The post Σοβαρές καταγγελίες για κυβερνητικές πιέσεις στα ΜΜΕ της Βοσνίας εν μέσω πολιτικών αναταραχών appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα