Σοκάρει ο αριθμός των γυναικών που έχουν ακρωτηριασμένα όργανα

Την έξαρση του φαινομένου του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων «μαρτυρά» μια νέα έκθεση της UNICEF, την οποία δημοσιευει η εφημερίδα «Guardian» και αναφέρει ότι 125 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν με ακρωτηριασμένα γεννητικά όργανα.

Η πρακτική του ακρωτηριασμού συνεχίζει να υφίσταται σε 29 χώρες της Αφρικής, αλλά παραπάνω από τις μισές γυναίκες που υπόκεινται

τον ακρωτηριασμό ζουν μόνο σε τρεις: στην Αίγυπτο, την Αιθιοπία και τη Νιγηρία. Η έκθεση αναφέρει ότι το 91% των κοριτσιών στην Αίγυπτο υποβάλλονται στην «επέμβαση» και μάλιστα το 77% από γιατρό, θέτοντας το ηθικό ζήτημα της εμπλοκής επαγγελματιών της υγείας σε μια αναχρονιστική παράδοση. Αυτή τη στιγμή 27.2 εκατ. γυναίκες και κορίτσια στην Αίγυπτο έχουν υποστεί ακρωτηριασμό.

Χαρακτηριστικά, στη Σομαλία έχουν ακρωτηριαστεί το 98% των γυναικών και κοριτσιών, στη Γουινέα το 96% και στο Τζιμπουτί το 93%. Η Ουγκάντα και το Καμερούν είναι στις τελευταίες θέσεις με ποσοστό μόλις 1%. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η πρακτική γίνεται λίγο πιο ασυνήθιστη: στην Κένυα και την Τανζανία οι γυναίκες μεταξύ 45 και 49 χρονών είναι τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν ακρωτηριαστεί από τις σημερινές 15χρονες και 16χρονες. Σε άλλες όμως χώρες (όπως το Τσαντ, Τζιμπουτί, Γκάμπια, το Μαλί, η Σενεγάλη, η Σομαλία, η Υεμένη) τα ποσοστά είναι παρόμοια και στις νέες γενιές κοριτσιών.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις περισσότερες χώρες, η πλειοψηφία των γυναικών και κοριτσιών θέλει να σταματήσει η πρακτική. Σε 11 από αυτές τις χώρες με διαθέσιμα στοιχεία, τουλάχιστον το 10% των γυναικών που έχουν υποστεί τον ακρωτηριασμό λένε ότι δεν βλέπουν κανένα όφελος στην πρακτική. Το ποσοστό φθάνει το 50% στην Μπουρκίνα Φάσο και το 59% στην Κένυα.

Keywords
Τυχαία Θέματα