Σκάνδαλο με βουλγαρικές πινακίδες – Ιδρύουν εικονικές εταιρείες για να κυκλοφορούν με πολυτελή Ι.Χ.

Αύξηση της τάξης του 50% παρατηρήθηκε μέσα στο 2013 στην ίδρυση ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα το 2012 υπήρχαν 6000 επιχειρήσεις ενώ το 2013 άγγιξαν τις 9000!

Η πιο πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Σόφια αποκαλύπτει πως οι εταιρείες αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό εικονικές και «ιδρύθηκαν με μοναδικό σκοπό την αγορά αυτοκινήτου και όχι απαραιτήτως τη μετεγκατάσταση της παραγωγικής τους δραστηριότητας από την Ελλάδα».

Αυτό

προκύπτει και από στοιχεία του βουλγαρικού υπουργείου Δικαιοσύνης και τις αντίστοιχες εγγραφές στο εμπορικό μητρώο.

Στελέχη του ΣΔΟΕ, τονίζουν πως σε όλη την Ελλάδα συναντά κανείς μοντέλα πολυτελείας με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Η πρακτική της ίδρυσης εικονικών εταιρειών εφαρμόζεται πλέον και από μεταφορικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να έχουν γεμίσει οι εθνικές οδοί νταλίκες και φορτηγά με βουλγαρικές πινακίδες.

Αν και πολλές από τις εταιρείες που έχουν στηθεί για να διευκολύνουν την ίδρυση μιας επιχείρησης στη Βουλγαρία εγγυώνται «ευέλικτες αλλά σε κάθε περίπτωση νόμιμες λύσεις», όπως εξηγούν στελέχη του ΣΔΟΕ, σε μεγάλο βαθμό, τα περίπου 17.000-18.000 ΙΧ με πινακίδες Βουλγαρίας που εκτιμούν ότι κυκλοφορούσαν πέρυσι στους ελληνικούς δρόμους είναι παράνομα.

Σύμφωνα με τον νόμο, προκειμένου να μπορεί κάποιος να κυκλοφορεί στην Ελλάδα με ΙΧ που φέρει πινακίδες κυκλοφορίας άλλης χώρας πρέπει να διαμένει τουλάχιστον έξι μήνες για επαγγελματικούς ή οικογενειακούς λόγους στη χώρα αυτή.

Εκτός δηλαδή από την προσκόμιση του καταστατικού της εταιρείας στη Βουλγαρία, τη βεβαίωση των αρμοδίων Αρχών για την καταχώρισή της στα εμπορικά μητρώα και ενός μισθωτηρίου συμβολαίου του επαγγελματικού χώρου (τρία από τα έγγραφα τα οποία οφείλει να επιδείξει ο ιδιοκτήτης ενός ΙΧ με βουλγαρικές πινακίδες), πρέπει να μπορεί και να αποδείξει ότι επί τουλάχιστον έξι μήνες κατοικεί εκεί.

Οι μεσάζοντες

Το ΣΔΟΕ έχει καταγράψει περίπου δέκα εταιρείες, όλες με έδρα τη Βουλγαρία, οι οποίες διαφημίζουν ότι παρέχουν λύσεις για να διευκολύνουν τους πελάτες τους να μειώσουν δραστικά τα έξοδά τους, ιδρύοντας στην απέναντι πλευρά των συνόρων μια επιχείρηση.

The post Σκάνδαλο με βουλγαρικές πινακίδες – Ιδρύουν εικονικές εταιρείες για να κυκλοφορούν με πολυτελή Ι.Χ. appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα