Σήμερα η πρώτη θεατρική παράσταση για τους γκέι της Ρωσίας

Οι περισσότεροι συγγραφείς κάνουν μήνες και χρόνια για να γράψουν ένα θεατρικό έργο. Η Tess Berry – Hart είχε μόνο δυόμισι εβδομάδες στη διάθεσή της για να γράψει ένα έργο, το οποίο θα περιέγραφε τις ζωές των LGBT (lesbian, gay, bisexual, and transgender) στη Ρωσία, που ζουν κάτω από τους αντι-γκέι νόμους της χώρας. Το έργο λέγεται Sochi 2014 και ανεβαίνει απόψε στο King’s Head Theatre στο Βόρειο Λονδίνο.

Το έργο βασίζεται σε 20 ιστορίες όπως τις αφηγήθηκαν αυτολεξεί οι LGBT της Ρωσίας.

Οι ιστορίες τους σε πρώτο πρόσωπο, συμπεριλαμβάνουν σκηνές ομοφοβικής κακοποίησης, σύλληψης και φυλάκισης. Η συγγραφέας έχει περάσει δυο εβδομάδες σε φρενήρεις ρυθμούς, ώστε να καταφέρει να επικαιροποιεί κάθε μέρα το έργο της, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις. Η ίδια δήλωσε ότι εμπλέκεται άμεσα σε αυτή την ιστορία, γιατί στηρίζει τον αγώνα των ανθρώπων για την ισότητα. «Δεν υπάρχει μια ενιαία ρωσική “gay εμπειρία”, αλλά ελπίζω ότι, κοιτάζοντας τη διατομή των ιστοριών, θα μπορέσω να δώσω μια πραγματική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία, όπου είναι πλέον ποινικό αδίκημα η προώθηση των μη – ετεροφυλόφιλων σχέσεων» . Στο έργο οι ιστορίες είναι αποκαλυπτικές, τρομακτικές και δείχνουν την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί άνθρωποι ζώντας μέσα στον απόλυτο φόβο.

Ο Νικολάι, 38 ετών, συνελήφθη πριν από 4 χρόνια σε ένα gay pride στη Μόσχα. «Αντιμετωπίζω ομοφοβικές προκαταλήψεις από τους απλούς ανθρώπους κάθε μέρα. Ετσι είναι όμως η ζωή στη Μόσχα. Ακούμε κάθε μέρα ομοφοβικά αστεία και μας φαίνονται απολύτως φυσιολογικά. Και αυτό καμιά φορά συμβαίνει επειδή όλοι θέλουν να μοιάζουν με τους διπλανούς τους, να φαίνονται «φυσιολογικοί». Η Τζέσικα, 22 ετών, συμφωνεί. Είναι πολύ φοβισμένη και έχει μόνο ένα φίλο. «Ο πρόσφατος νόμος μας κάνει να ζούμε μέσα σε ένα διαρκή φόβο». Τα ίδια αφηγείται και ο Αντονι, ο οποίος έχει συλληφθεί 4 φορές σε διαδηλώσεις (με πιο πρόσφατη τη σύλληψή του το Μάιο του 2013). Έχει αφήσει τη Ρωσία για να ζήσει στη Νέα Υόρκη και είπε ότι οι Ρώσοι LGBT “φοβούνται τις δολοφονίες και τους ξυλοδαρμούς”.

Θερμός υποστηρικτής της παράστασης και ο ηθοποιός Στίβεν Φράι ο οποίος πρωτοστατεί σε ένα κίνημα που ζητά από τους Αγγλους να μποϊκοτάρουν την Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν στο Σότσι το επόμενο έτος. Η συγγραφέας του έργου μιλώντας, όμως, με πολλούς γκέι είπε ότι θέλουν να γίνουν οι Αγώνες στη Ρωσία, επειδή πιστεύουν ότι αυτό θα δημιουργήσει μεγάλο κύμα αλληλεγγύης στους LGBT, καθώς τα μάτια εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη θα είναι στραμμένα σε αυτούς.

Σε μια άλλη ιστορία που ακούγεται στην παράσταση ο Σεργκέι, 31 ετών, προσπαθεί να ζητήσει άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι αδύνατον να παραμείνει στην πατρίδα του μετά από την σωματική και ψυχολογική κακοποίηση που έχει υποστεί. Απολύθηκε από τη δουλειά στην οποία εργαζόταν τα τελευταία δέκα χρόνια, επειδή μόλις πέρσι, οι εργοδότες του ανακάλυψαν ότι είναι ομοφυλόφιλος. Ο γκέι ακτιβιστής Πίτερ Τάτσελ, ο οποίος έχει συλληφθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές σε γκέι παρελάσεις στη Μόσχα, δήλωσε ότι είναι πολύ ενθουσιασμένος με το ανέβασμα αυτού του έργου, επειδή, το θέατρο είναι ο πιο δημιουργικός και διασκεδαστικός τρόπος για να εκθέσει την ομοφοβική καταστολή στη Ρωσία.

ίγη ώρα μετά έφυγαν τρέχοντας. Λίγο αργότερα ήρθε η αστυνομία. “Τους εξήγησα τι μου συνέβη και τους είπα ότι είμαι γκέι. Τους ζήτησα να με μεταφέρουν στο νοσοκομείο, αλλά εκείνοι με φυλάκισαν σε ένα κελί με άλλους κρατούμενους και με κατηγόρησαν για χουλιγκανισμό σε δημόσιο χώρο. Ημουν βαριά τραυματισμένος γεμάτος μώλωπες και εσωτερικά τραύματα. Πήγα στο νοσοκομείο και με κράτησαν δυο εβδομάδες. Ενας αστυνομικός ήρθε και με βρήκε για να μου πει ότι θέλει να του δώσω 20.000 δολάρια για να εξασφαλίσω τη σιωπή του. Φυσικά του είπα ότι δεν έχω αυτά τα χρήματα και εν ψυχρώ μου απάντησε ότι κανένας δε θέλει να ζει στον ίδιο δρόμο με έναν διεστραμμένο σαν εμένα και ότι καλό θα ήταν να μετάνιωνα για την απόφασή μου (να μη δώσω τα χρήματα)”.

Πηγή: www.lifo.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα