Σήμερα η κρίσιμη ώρα για τη δόση

Κρίσιμο αναμένεται το σημερινό Eurogroup σχετικά με την εκταμίευση της δόσης με πληροφορίες να λένε ότι η πρώτη δόση ύψους 34 δις. θα καταβληθεί στις 5 Δεκεμβρίου και η δεύτερη στις αρχές Ιανουαρίου.


Όρο απαράβατο ωστόσο, αποτελεί η τήρηση από την κυβέρνηση όλων των ανειλημμένων υποχρεώσεων. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι οι 17 υπουργοί Οικονομικών του ευρώ που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες

θα έχουν καταλήξει σε κατ’αρχήν πολιτική συμφωνία με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.


Το συγκεκριμένο σενάριο προβλέπει ότι στις 28 Νοεμβρίου οι ελεγκτές θα εξετάσουν κατά πόσο η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις, ενώ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της βοήθειας από ορισμένα εθνικά Κοινοβούλια.


Όπως αναφέρει το Dow Jones οι δανειστές κατέληξαν στην απόφαση να επιμηκύνουν κατά 10 χρόνια το περιθώριο αποπληρωμής του χρέους (ως το 2032) καθώς επίσης και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί μέρος της δόσης για την επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα.

Το τρίτο μέτρο που συμφωνήθηκε είναι η σημαντική μείωση του επιτοκίου του παλαιότερου δανείου των 53 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα από τους δανειστές με το πρώτο «πακέτο».

Τη σκυτάλη θα λάβει, στις 7 Δεκεμβρίου, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, προκειμένου να εγκριθεί η στήριξη της Ελλάδας και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Την επαναγορά από την Ελλάδα των μισών από τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών πιστωτών, στο 25% της αξίας τους, επιθυμεί το Βερολίνο. Πηγή που επικαλείται το Reuters αναφέρει ότι η πρόταση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ελληνικού χρέους κατά 11% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι ακόμα και μετά το PSI, ιδιώτες πιστωτές κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ. Η Γερμανία πιστεύει ότι τα 7,5 δισ. ευρώ που είναι αναγκαία για μια εθελοντική επαναγορά μπορούν να χρηματοδοτηθούν κατά 50% από την Ελλάδα και κατά 50% από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Πηγή: ethnos.gr

Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα