Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Eurogroup-Αισιοδοξία Σόιμπλε

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου συνεχίζονται οι κομβικής σημασίας διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς τη χώρα μας. Ο κ. Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση της αποψινής συνεδρίασης ενώ η η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ

τάχθηκε κατά της τμηματικής εκταμίευσης της δόσης. Στον αντίποδα, ο επικεφαλής της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τμηματικής καταβολής της δόσης των 8,1 δισ.ευρώ.

Αισιοδοξία Σόιμπλε

Την πεποίθησή του πως οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα προχωρήσουν σήμερα με το ζήτημα της Ελλάδας, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες. «Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι πολύ συγκεκριμένη και ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «πιστεύω ότι το Eurogroup θα προχωρήσει σήμερα με την Ελλάδα».

Ντάισελμπλουμ: Δυνατότητα τμηματικής καταβολής της δόσης

Αρκετά πιθανό είναι το ενδεχόμενο της τμηματικής καταβολής της επόμενης δόσης των 8,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Όπως υπογράμμισε προσερχόμενος με τη σειρά του στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, «θα ακούσουμε την τρόικα για τη συμφωνία που σημειώθηκε σε τεχνικό επίπεδο με την Ελλάδα και επί της βάσης αυτής θα εξετάσουμε πότε και πως θα εκταμιευθεί η δόση». Ολοκληρώνοντας ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι στην Πορτογαλία και την Ελλάδα είναι απαραίτητη η πολιτική σταθερότητα προκειμένου οι χώρες αυτές να παραμείνουν στη σωστή τροχιά και για να εργαστούν στην εφαρμογή του προγράμματος.

Φέκτερ: Ολόκληρη η δόση στην Ελλάδα

Υπέρ μιας απόφασης για εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, και μάλιστα όχι τμηματικά, τάχθηκε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, ζητώντας να μην υπάρξει καθυστέρηση.

Είμαι «πολύ αισιόδοξη», ότι θα υπάρξει σήμερα η σχετική ενημέρωση (ΣΣ από την τρόικα) και ότι θα δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της νέας δόσης, δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών.

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών τάχθηκε κατά της τμηματικής εκταμίευσης της δόσης, τονίζοντας πως θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες για ρευστότητα που χρειάζονται ενόψει των ομολόγων που πρόκειται να λήξουν.

Τέλος, ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η αξιολόγηση της τρόικας, αποτελεί τη βάση για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο ζήτημα της Ελλάδας.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Alpha:

Keywords
Τυχαία Θέματα