Αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων – Σε διπλή δοκιμασία η κυβέρνηση

Σήμερα ξεκινάει στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, εν μέσω πολλαπλών αντιδράσεων και μετά τη χθεσινή συζήτηση που έγινε σε υψηλούς τόνους.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Συγκεκριμένα, στη χθεσινή συνάντηση τα πνεύματα ήταν ιδιαίτερα οξυμένα, αφού κάποιοι από τους βουλευτές ζητούσαν να παραταθεί το ισχύον σήμερα καθεστώς, ενώ άλλοι διαμαρτύρονταν γιατί ο υπουργός Ανάπτυξης είχε προγραμματίσει να ενημερώσει τους δημοσιογράφους αμέσως μετά τους βουλευτές, μην αφήνοντας επί

της ουσίας περιθώρια αλλαγών στο σχέδιο νόμου.

Ωστόσο, στη δεύτερη συνάντηση με τους βουλευτές η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης συνάντησε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα, προμηνύοντας ότι το νομοσχέδιο που θα έρθει με χαρακτήρα κατεπείγοντως θα περάσει, χωρίς πολλούς κλυδωνισμούς, από τη Βουλή.

Οι επισημάνσεις των βουλευτών επικεντρώθηκαν, τελικά, στο ύψος της ελάχιστης δόσης που θα πρέπει να καταβάλλουν όσοι έχουν εξαιρετικά χαμηλά ετήσια εισοδήματα, πχ 5.000, ζητώντας να μην προβλέπεται ποσοστό 10% του εισοδήματος αλλά μικρότερο.

Το σχέδιο νόμου για τους πλειστηριασμούς, στο οποίο θα περιλαμβάνει η διάταξη για τη διατήρηση του συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση αλλά και άλλες ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης αναμένεται να κατατεθεί απόψε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή και να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια το Σάββατο.

Η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί νωρίτερα και στη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για το φόρο ακινήτων, που μπορεί να έχει βρεθεί σε δεύτερη μοίρα, ωστόσο προκαλεί ακόμη αντιδράσεις. Στους κοινοβουλευτικούς διαδρόμους συζητείται ότι δεν αποκλείεται να καταγραφούν διαφοροποιήσεις ενώ τα φώτα πέφτουν σε δύο βουλευτές, τον Βύρωνα Πολύδωρα της ΝΔ και το Νίκο Σηφουνάκη του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν δηλώσει την αρνητική τους στάση στο σχέδιο νόμου ενώ σε συζητήσεις τους επιφυλάσσονται να αποκαλύψουν τι θα πράξουν, προκαλώντας αναταραχές στο εσωτερικό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά, με το νομοσχέδιο:

Αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί σε βάρος της πρώτης κατοικίας οφειλετών, έως την 31η Δεκεμβρίου 2014, εφόσον αυτοί πληρούν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) είναι μέχρι 35.000 ευρώ.Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Για οικογένειες με τρία και περισσότερα τέκνα, άτομα με αναπηρία άνω του 67% και όσους βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τα παραπάνω όρια των προϋποθέσεων (αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας, εισόδημα, περιουσία) προσαυξάνονται κατά 10%. Συγκεκριμένα:

Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 220.000 ευρώ.Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 38.500 ευρώ.Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας μικρότερη ή ίση με 297.000 ευρώ.Από το ποσό αυτό, το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 16.500 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της αναστολής πλειστηριασμού, οι οφειλέτες μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι με εισοδήματα πέραν του επιδόματος ανεργίας, θα πρέπει να καταβάλουν δόσεις ίσες με το 10% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, όταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Για οικογενειακά εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ υπολογίζεται ποσοστό 10% μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι κλπ. θα πρέπει να καταβάλουν στηντράπεζα ποσό ίσο ή μεγαλύτερο του 30% της τελευταίας ενήμερης δόσης.
Για ανέργους με μηδενικό εισόδημα ή μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών.
Ενδεικτικά για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 830 ευρώ τον μήνα, η δόση τουδανείου διαμορφώνεται στα 83 ευρώ.

Το πρόγραμμα μακροπρόθεσμης διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών που θα ισχύσει από το 2015 περιλαμβάνει τρία στοιχεία:

Σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Δικαιοσύνης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το Συμβούλιο θα εποπτεύει τη μεταβατική διαδικασία, θα ορίσει με απόφαση του τις αρχές του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και θα προβαίνει ετησίως στην εκτίμηση των «απαραίτητων δαπανών διαβίωσης», με βάση τα ετήσια στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που θα ενσωματωθούν στον Κώδικα Δεοντολογίας προκειμένου να αποτελέσουν σημείο αναφοράς στις απόπειρες εξωδικαστικού συμβιβασμού και ενώπιον των δικαστηρίων.Έκδοση Κώδικα Δεοντολογίας, με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών. Ο κώδικας δεοντολογίας θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης κινδύνου, διαδικασίες αξιολόγησης της δυνατότητας αποπληρωμής, δεσμευτικούς κανόνες με σαφή χρονοδιαγράμματα, προϋποθέσεις επικοινωνίας μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και δανειστών, την εισαγωγή των ορισμών του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και «απαραίτητων δαπανών διαβίωσης» κ.α.Διαμεσολάβηση Συνηγόρου του Καταναλωτή μεταξύ δανειστών και οφειλετών, με σκοπό τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδίως αναφορικά με θέματα που άπτονται της εφαρμογής του Κώδικας Δεοντολογίας.

Επίσης, καθορίζεται μία ελάχιστη μηνιαία δόση:

Όταν το οικογενειακό εισόδημα ξεπερνά τις 5.000 ευρώ, η μηνιαία δόση ανέρχεται στα 42 ευρώ.Όταν το οικογενειακό εισόδημα ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, η μηνιαία δόση ανέρχεται στα 83 ευρώ.Όταν το οικογενειακό εισόδημα ξεπερνά τις 15.000 ευρώ, η μηνιαία δόση ανέρχεται στα 125 ευρώ.

The post Αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων – Σε διπλή δοκιμασία η κυβέρνηση appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα