Σχολικός εκφοβισμός: Όταν σταματάει η παιδική αθωότητα…

της Εύης Κολιού

Φωτογραφίες: Κώστας Γονίδης, Ευαγγελία Σπηλιωτοπούλου

Όλοι μαζί για να βοηθήσουμε τα παιδιά

Όταν το σχολείο γίνεται εφιάλτης, όταν οι συμμαθητές γίνονται εχθροί, όταν τα πειράγματα, τα παρατσούκλια, το παιχνίδι αρχίζουν να μετατρέπονται σε μία ενοχλητική κατάσταση, ξεφεύγοντας από τα επιτρεπτά όρια. Ο σχολικός εκφοβισμός είναι από τα σοβαρότερα κοινωνικά φαινόμενα, το οποίο φαίνεται να παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Με πρωτοβουλία της Ε.Ε. και του «Χαμόγελου του Παιδιού» έγινε μία σημαντική προσπάθεια προκειμένου να ενημερωθούμε  όλοι γι αυτό. Θύτες, θύματα, δάσκαλοι, γονείς, γίνονται μέρος της έρευνας με σκοπό να φανεί τι πραγματικά γνωρίζουμε για το συγκεκριμένο φαινόμενο αλλά και τη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το «Χαμογέλο του  Παιδιού» συμμετέχουν στην εκστρατεία: Δράσεις και Πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Τα αποτελέσματα δεν μας σόκαραν αλλά μας έδειξαν δρόμους προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», μας είπε ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Χαμόγελου. «Τα παιδιά θέλουν να μιλήσουν για αυτό που τους συμβαίνει και θέλουν να μπορούν να μιλήσουν στους δασκάλους», πρόσθεσε.

Πόσο ενήμεροι είμαστε τόσο εμείς όσο και τα παιδιά για το τι ακριβώς σημαίνει σχολικός εκφοβισμός; Πότε ξεκινάει και ποιες είναι οι μορφές του; Το σχολείο είναι η καθημερινή πραγματικότητα των παιδιών, η οποία γίνεται εφιάλτης με πολλές περιπτώσεις να έχουν την τραγική κατάληξη της αυτοκτονίας. Στη σημερινή εποχή ο σχολικός εκφοβισμός συνεχίζεται και εκτός του σχολικού προαυλίου και συγκεκριμένα μέσα από το διαδίκτυο, cyber-bulling όπως λέγεται.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, υλοποιήθηκε έρευνα από το «Χαμόγελο» σε συνεργασία με άλλες 5 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία, Βουλγαρία) σε 16.227 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά την περίοδο Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012.

Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε κοινή Συνέντευξη Τύπου της αντιπροσωπείας της ΕΕ και του «Χαμόγελου του Παιδιού» κατά την οποία και παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ποσοστά, στην ερώτηση αν έχουν πέσει θύματα σχολικού εκφοβισμού απάντησαν:

Στην Ελλάδα: Ναι μου έχει συμβεί το 31,98%, Όχι, κανένας δεν προσπάθησε να με εκφοβίσει το 64,34%.

Στην Ιταλία, τα αντίστοιχα είναι 15,09 (ΝΑΙ) , 81,42% (ΟΧΙ). Στη Λιθουανία απάντησαν 51,65% (ΝΑΙ), 39,43% (ΟΧΙ). Στην Εσθονία 50,07% (ΝΑΙ), 43,64% (ΟΧΙ). Στη Λετονία 25,21% (ΝΑΙ), 64,47% (ΟΧΙ). Και στη Βουλγαρία 34,66% (ΝΑΙ), 56,67% (ΟΧΙ).

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι παιδιά φαίνεται να γνωρίζουν τι ακριβώς είναι ο σχολικός εκφοβισμός και ποιες οι μορφές του. Οι απαντήσεις με τα μεγαλύτερα ποσοστά σε σχετική ερώτηση είναι:

-Πειράγματα εξαιτίας της εξωτερικής εμφάνισης

-Σπρωξίματα- χτυπήματα

-Χρήση κοροϊδευτικών ονομάτων, παρατσούκλια

-Εξιστόρηση περιπαικτικών/ κοροϊδευτι

Keywords
Τυχαία Θέματα