Σαρρής: Συμψηφίζονται οι καταθέσεις με τα δάνεια

Καταθέσεις πέρα των 100.000 ευρώ θα αφορά ο συμψηφισμός δανείων με καταθέσεις διευκρίνησε ο Μιχάλης Σαρρής, σημειώνοντας ότι δεν γίνεται λόγος για μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και ότι αυτό που συζητείται είναι η συνεισφορά υπαλλήλων σε ορισμένες υποκατηγορίες για να διασωθούν θέσεις εργασίας.

Ερωτηθείς αν συζητείται θέμα περικοπών μισθών ύψους 20-30%, ο κ. Σαρρής διέψευσε κατηγορηματικά ότι συζητούνται τέτοια ποσοστά, σημειώνοντας ότι

εκεί που γίνεται συζήτηση είναι στην περίπτωση που “υπάρχει σε ορισμένες υποκατηγορίες η επιλογή να διασωθούν θέσεις εργασίας – για παράδειγμα να διασωθούν οι θέσεις εργασίας 400 καθηγητών και οι υπόλοιποι καθηγητές να συνεισφέρουν κάτι”.

Ανέφερε ότι “αυτό έγινε σε πολλές εταιρείες ανά το παγκόσμιο” με τη σκέψη ότι “η δουλειά δεν πάει καλά και είτε θα δουλέψουμε όλοι μαζί και θα παίρνουμε λίγο λιγότερα ή θα φύγουν ορισμένοι”.

Αναφορικά με πρόωρες αφυπηρετήσεις ο κ. Σαρρής είπε ότι ο καθένας παίρνει εθελοντικές αποφάσεις επί τούτου ανάλογα με τις υποχρεώσεις που έχει και πρόσθεσε ότι στο μνημόνιο έχει συμφωνηθεί ότι για κάθε τέσσερις αφυπηρετήσεις αναπληρώνεις μόνο ένα και με αυτό τον τρόπο μειώνει σταδιακά τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

Κληθείς να σχολιάσει ανησυχίες εμπορευόμενων ότι με τα διατάγματα παγώνει ακόμη περισσότερο η αγορά, ο κ. Σαρρής είπε ότι “έχει γίνει μια πρώτη εκτίμησης ότι το 37,5% των καταθέσεων, πέρα των 100.000, θα μετατραπούν σε μετοχές” και “για να είμαστε σίγουροι”, όπως είπε, “όταν θα γίνει ο όλος απολογισμός πόσα κεφάλαια χρειάζονται, ένα 22,5% έχει μπει στην πάντα”.

Επομένως, συνέχισε, ελευθερώνεται το 40% της κατάθεσης “γι` αυτούς που έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000, ενώ καταθέσεις κάτω από 100.000 είναι απόλυτα ελεύθερες”.

Πολύ σημαντικό, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι ότι συμψηφίζονται τα δάνεια και οι καταθέσεις όλων, δηλαδή αν κάποιος είχε δάνειο 300.000 και κατάθεση 200.000, η κατάθεση δεν θα υπόκειται σε κούρεμα αλλά θα συμψηφιστεί με το δάνειο “ούτως ώστε να μην χρωστά αλλά ούτε να έχει κατάθεση”.

Keywords
Τυχαία Θέματα