Σαμαράς: Σταματήσαμε την ανεργία, τώρα θα αρχίσει να μειώνεται

Τα μέτρα που θα παρθούν για την καταπολέμηση της ανεργίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας. «Πρωταρχικός μας στόχος η καταπολέμηση της ανεργίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «σταματήσαμε την ανεργία, το επόμενο βήμα είναι να αρχίσει να μειώνεται. Θέλουμε να προσφέρουμε άμεση ανακούφιση και ευκαιρίες στα νέα παιδιά.»

Επιπρόσθετα ο κ. Σαμαράς

εκτίμησε πως η ανάκαμψη θα ξεκινήσει άμεσα καθώς «μόνο με την ανάκαμψη μπορεί να νικηθεί η ανεργία»και τόνισε πως μετά από πρόταση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, δημιουργείται το Εθνικό Συμβούλιο Απασχόλησης, το οποίο θα χαράσσει μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

«Θα βρουν δουλειά πάνω από 440.000 άνεργοι»

Ο Πρωθυπουργός εξήγγελλε τρεις πυλώνες μεσοπρόθεσμης στρατηγικής για την ανεργία, δηλαδή υποστηρικτικά μέτρα άμεσης εφαρμογής για την διετία 2014-2015, τονίζοντας πως όλα αυτά τα προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ .

Παράλληλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε πως πάνω από 440.000 άνεργοι θα βρουν δουλειά, με την συμμετοχή τους στα προγράμματα αυτά, τονίζοντας πως η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια.

Τρεις πυλώνες για την καταπολέμηση της ανεργίας

Τα προγράμματα του πρώτου πυλώνα αφορούν 114.000 ανέργους όλων των κατηγοριών και είναι έτοιμα άμεσα να υλοποιηθούν είπε ο κ. Σαμαράς. (Επιταγή εισόδου για νέους έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιδότηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέων, επιχορήγηση των επιχειρήσεων για προσλήψεις ανέργων 33-66 ετών , τοποθέτηση ανέργων από ευπαθείς ομάδες, επιχορήγηση επιχειρήσεων για προσλήψεις ανέργων ειδικών κατηγοριών, προγράμματα κλάδων αιχμής κ.α).

«Ο δεύτερος πυλώνας αφορά το πρόγραμμα εγγύηση για την νεολαία, ο πυλώνας αυτός θα χορηγεί εργασιακή εμπειρία μαζί με κατάρτιση και μαθητεία όπου χρειάζεται σε όλους τους νέους μέχρι 24 ετών που δεν εργάζονται πουθενά και που δεν φοιτούν σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «το πρόγραμμα αυτό αφορά 240.000 νέους που θα έχουν την δυνατότητα είτε να απασχοληθούν σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση για κάποιο διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του μισθού και των εισφορών είτε να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά, είτε να συνδυάζουν την προσωρινή απασχόληση και κατάρτιση στον χώρο εργασίας με δυνατότητα πρόσληψης στην συνέχεια, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα πιστοποίησης».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ο τρίτος πυλώνας αφορά 90.000 δικαιούχους, κυρίως ανέργους από νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος μέσα στην οικογένεια τους. Οι μισοί από αυτούς όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός θα απορροφηθούν με κονδύλια του προηγούμενου ΕΣΠΑ, ενώ οι επόμενοι θα απορροφηθούν με τα νέα κονδύλια. Αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως κοινωφελή εργασία στο Δημόσιο Τομέα και πρωτίστως στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Για κάθε ένα από αυτά τα προγράμματα θα υπάρχει αναλυτική υποχρέωση από το υπουργείο Εργασίας επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, ενώ οι σχετικές πληροφορίες θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο ώστε να έχει ο κάθε ενδιαφερόμενος καθημερινή πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες.

«Άμεσα οι πρώτες 100.000 θέσεις εργασίας»

«Έτσι δημιουργούνται πάνω από 440.000 ευκαιρίες, εκ των οποίων 100.000 άμεσα εντός των επόμενων μηνών. Το μεγαλύτερο μέρος τους, το 80% αφορά τον ιδιωτικό τομέα και μόνο το 20% αφορά το δημόσιο» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Τα προγράμματα αυτά» συνέχισε, «δεν εξαντλούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανεργίας», απλά όπως τόνισε είναι ο «κορμός μιας μεσοπρόθεσμης πολιτικής» για την αντιμετώπιση του φαινομένου. «Θα προστεθούν και άλλα προγράμματα για επαγγέλματα υγείας, τις νέες τεχνολογίες, την επιμόρφωση και τους νέους αγρότες», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Προχωράμε σε μια σειρά από καίριες μεταρρυθμίσεις που λύνουν μακροχρόνια προβλήματα της συνταξιοδότησης με βασικό εργαλείο μας το ηλεκτρονικό σύστημα Άτλας που θα μπορεί ο κάθε εργαζόμενος να βλέπει όποια στιγμή θέλει όλα τα ένσημα και τις ασφαλιστικές του εισφορές» είπε επίσης ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας πως μέσα από το ΑΤΛΑΣ θα καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων, θα τερματιστούν οι ατέλειωτες ουρές και η ταλαιπωρία των πολιτών.

«Οι συντάξεις θα βγαίνουν αμέσως και χωρίς προσωπικό τρέξιμο από τους δικαιούχους» τόνισε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως μέχρι το καλοκαίρι το σύστημα θα είναι κατά 50% έτοιμο

Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς σχολίασε πως: «Αντιμετωπίζουμε τις αδικίες με αναπτυξιακή κατεύθυνση. Δεν δίνουμε ασπιρίνη. Χτυπάμε τη γραφειοκρατία. Σύντομα η μάχη κατα της γραφειοκρατίας θα γενικευτεί παντού. Όσα εξαγγειλλαμε είναι μόνο η αρχή. Ξέρω ότι απαιτούνται παντού παρεμβάσεις. Όσα μπορούμε να θεραπεύουμε τα προχωράμε άμεσα. Πίναμε και εμείς αλλά δεν θα ταΐζουμε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε. Δίνουμε αγώνα κάθε ημέρα για τη συνοχή και την ελπίδα. Είμαστε μόνο στη αρχή. Κάθε βήμα που κάνουμε θα είναι σίγουρο. Όχι παχιά λόγια, εύκολες υποσχέσεις και λαϊκισμός».

Να σημειώσουμε πως σήμερα το απόγευμα στις 6 μ.μ., ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με το μέλος του προεδρίου της επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Othmar Karas.

The post Σαμαράς: Σταματήσαμε την ανεργία, τώρα θα αρχίσει να μειώνεται appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα