Ρουπακιώτης: Δεν χρειαζόμαστε νέο αντιρατσιστικό νόμο!!

Γιάννη Ντάσκα

«Δεν πρόκειται να περάσει ως έχει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αν δεν αλλάξει ουσιωδώς.Μην περιμένετε κάτι από τη σύσκεψη των τριών αρχηγών που στηρίζουν την Κυβέρνηση για το θέμα αυτό το οποίο είναι ένα από πολλά άλλα θέματα που θα τους απασχολήσουν τη Δευτέρα»

Αυτή τη δήλωση μας έκανε πριν από λίγο ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που έχει αποφασιστικό λόγο στο θέμα του λεγόμενου αντιρατσιστικού.

Ο κ.Ρουπακιώτης επιμένει ως τώρα μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ

,ο νεαρός εκπρόσωπος της οποίας Ανδρέας Παπαδόπουλος θύμισε…αντιΚουβέλη στον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε στο γραμματέα της Κυβέρνησης και βασικό χειριστή του θέματος Τ.Μπαλτάκο.

Ο κ. Ρουπακιώτης έχει δυο βασικά προβλήματα στο θέμα αυτό.

Πρώτο πρόβλημα είναι ο …ίδιος! Τον περασμένο Γενάρη είχε δεχθεί ερώτηση από 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ,οι οποίοι με ερώτησή τους στη Βουλή ζητούσαν να μάθουν αν θα λάβει νομοθετικά μέτρα για τα κρούσματα ρατσιστικής βίας,για τα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών κλπ

Μεταξύ των ερωτώντων ο Πέτρος Τατσόπουλος,η Σοφία Σακοράφα,η Ρένα Δούρου,ο Δημητρης Στρατούλης και άλλοι

Ο κ. Ρουπακιώτης απάντησε ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Τώρα προσπαθεί να αλλάξει το νόμο αλλά προφανώς και οι πολίτες πλειοψηφικά δεν στηρίζουν τέτοια πρωτοβουλία ,ιδιαίτερα μετά τα κρούσματα βίας που σημειώνονται με ιδιαίτερη ένταση στην εξόχως ανεκτική Σουηδία και το αποτρόπαιο έγκλημα στο Λονδίνο.

Αυτές οι εντάσεις είναι το δεύτερο πρόβλημα του κ. Ρουπακιώτη και στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά μας έλεγε ότι θα ήταν απίθανο σ αυτή τη χρονική συγκυρία να στηρίξει την πρωτοβουλία Ρουπακιώτη ο πρωθυπουργός,ο οποίος πιστεύει ότι η πρωτοβουλία αυτή θα ρίξει νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής.

Δημοσιεύουμε πρώτοι ολόκληρη την απάντηση του κ. Ρουπακιωτη ,ο οποίος τεκμηριωμένα είχε υποστηρίξει ότι δεν χρειάζεται κανένα πρόσθετο μέτρο για τα θέματα αυτά.Διαβάστε τη προσεκτικά:

Ερώτηση: 5440/27-12-2012

Σε απάντηση της υπ’ αριθ. 5440/27-12-2012 Ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι Βουλευτές κ.κ. Π. Τατσόπουλος, Α. Αλεξόπουλος, Α. Αμανατίδου, Τ. Βάμβακα, Ν. Βούτσης, Ο. Γεροβασίλη, Η. Διώτη, Ρ. Δούρου, Θ. Δρίτσας, Γ. Ζερδελής, Μ. Κανελλόπουλου, Χ. Καραγιαννίδης, Β. Κατριβάνου, Τ. Κουράκης, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Μ. Μπόλαρη, Δ. Παπαδημούλης, Σ. Σακοράφα, Σ. Σαμοΐλης, Γ. Σταθάς, Α. Σταμπουλή, Δ. Στρατούλης, Δ. Τσουκαλάς και Δ. Χαραλαμπίδου, κατά το μέρος που τα διαλαμβανόμενα στην εν λόγω ερώτηση ζητήματα εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στην εθνική έννομη τάξη μας υφίστανται ρυθμίσεις για την προστασία του ανθρώπου και της προσωπικότητας του κατ’ αρχήν σε επίπεδο Συντάγματος (άρ. 2 παρ. 1 και 2 Σ., άρ. 5 παρ. 1 και 3 Σ., άρ. 25 παρ. 1 Σ.).

Περαιτέρω, ο ν. 927/1979 (ΦΕΚ ΑΊ39) «Περί κολασμού πράξεων ή ενεργειών αποσκοπουσών εις φυλετικός διακρίσεις», όπως ισχύει σήμερα, ρυθμίζει την ποινική καταστολή των φυλετικών, εθνικών και θρησκευτικών διακρίσεων. Επισημαίνεται ότι με

το άρθρο 24 του ν. 1419/1984 (ΦΕΚ Α 28), όπου στον νόμο 927/1979 αναφέρεται η φυλετική ή εθνική καταγωγή, προστίθεται και η περίπτωση “του θρησκεύματος”, ενώ με το άρθρο 39 παρ. 4 Ν.2910/2001 (ΦΕΚ Α’ 91/2.5.2001) και το άρθρο 71 παρ. 4 του νόμου 3386/2005 (ΦΕΚ Α’.212) προβλέπεται αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη.

Ακόμη, με τον ν. 3304/2005 ( ΦΕΚ Α’ 16 ) θεσπίστηκε το γενικό πλαίσιο ρύθμισης για την καταπολέμηση και εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, καθώς και για την καταπολέμηση και εξάλειψη των διακρίσεων λόγω θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες 2000/43/ΕΚ του Συμβουλίου της 29ης Ιουνίου 2000 και 2000/78/ΕΚ του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2000 που βασίζονται στα άρθρα 6 παρ. 1 και 13 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να διασφαλίζεται η εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης. Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού καταργείται, σύμφωνα με το άρθρο 26, κάθε αντίθετη νομοθετική και κανονιστική διάταξη, η οποία είναι αντίθετη προς την, κατά τον παρόντα νόμο, αρχή της ίσης μεταχείρισης.

Επιπλέον, με το άρθρο 23 παρ. 1 του ν. 3719/2008 (ΦΕΚ Α’ 241/26-11-2008) «Μεταρρυθμίσεις για την οικογένεια, το παιδί, την κοινωνία και άλλες διατάξεις», προστέθηκε εδάφιο στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 79 του Ποινικού Κώδικα, όπου προβλέπεται ότι η τέλεση μιας αξιόποινης πράξης από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή μίσος λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού κατά του παθόντος συνιστά επιβαρυντική περίπτωση. Η θέσπιση της εν λόγω διάταξης υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας, κατόπιν και των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI).

Σημειώνεται ότι στις 5.12.2011 κατετέθη στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την «Καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας», με το οποίο θα ενσωματωνόταν στην εθνική έννομη τάξη η Απόφαση – Πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου. Το σχέδιο νόμου δεν ψηφίσθηκε και τον Ιούλιο του 2012 επεστράφη από τη Βουλή στον νυν Υπουργό το πρωτότυπο του, όπως αυτό είχε κατατεθεί.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι στο σχέδιο νόμου «Νόμος περί Ναρκωτικών και άλλες διατάξεις», όπως αυτό υποβλήθηκε στην Υπηρεσία μας στις 13.11.2012, προκειμένου να συντάξουμε τον πίνακα τροποποιούμενων-καταργούμενων διατάξεων, περιλαμβάνεται άρθρο (68) το οποίο ορίζει: «7ο δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης δ’ της παραγράφου 3 του άρθρου 79 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής: ‘ Ή τέ)χση της πράξης από μίσος

εθνοτικό, φυσικό, θρησκευτικό ή μίσος λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού κατά του παθόντος συνιστά επιβαρυντική περίσταση και σε περίπτωση πλημμελήματος, η ποινή δεν αναστέλλεται και δεν μετατρέπεται».

Πέραν αυτών και προκειμένου να διερευνάται αποτελεσματικά η βασιμότητα των καταγγελιών και η ύπαρξη εθνικού, φυλετικού κ.λπ. μίσους ή ρατσιστικών και ξενόφοβων κινήτρων, κατά τρόπο ώστε να μην επαφίεται πλέον αποκλειστικά στον παθόντα η πρωτοβουλία -ο οποίος πλείστες φορές δεν έχει τη δυνατότητα ή διστάζει να απευθυνθεί στις αρχές επιβολής του νόμου και να ζητήσει τη δίωξη της πράξης που τελέσθηκε εις βάρος του ή να επιμείνει στο σχηματισμό σχετικής δικογραφίας, με Πράξη της διευθύνουσας την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτας Φάκου, ορίστηκε ο Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Ορνεράκης ως αρμόδιος Εισαγγελέας για τη συγκέντρωση και εποπτεία των υποθέσεων, που υποβάλλονται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και αφορούν σε υποθέσεις φυλετικού μίσους, ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Τέλος, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συγκροτείται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ομάδα Εργασίας για την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Έργο της εν λόγω Ομάδας Εργασίας θα είναι η συνολική παρουσίαση του επιπέδου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας, καθώς και η επεξεργασία και διαμόρφωση των αναγκαίων δράσεων και πρωτοβουλιών για την περαιτέρω προάσπιση και προαγωγή κατ’ ιδίαν ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προς το σκοπό αυτό θα ληφθούν υπ’ όψιν και οι συστάσεις που απευθύνονται στην Ελλάδα από Διεθνείς Οργανισμούς στο πλαίσιο αξιολόγησης της χώρας μας για τις δράσεις της στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ

Διαβάστε το έγγραφο εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα