Ραγδαίες οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις Κύπρου-τρόικας

«Ώρα μηδέν» για την Κύπρο, η οποία οδεύει προς την κορύφωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο», ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι το Eurogroup θα συγκληθεί τελικά το απόγευμα της Κυριακής.

Η τρόικα φέρεται να αποδέχεται την κυπριακή πρόταση για κούρεμα

των καταθέσεων στην τράπεζα Κύπρου -σε ποσοστό 25% άνω των 100.000 ευρώ- και το κρίσιμο σημείο που απομένει είναι εάν θα εξαιρεθούν τα Ταμεία Πρόνοιας.

Η κυπριακή κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξαίρεσης των Ταμείων Πρόνοιας, εντούτοις κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες η τρόικα το αποδέχεται μόνο αν υπάρξει βαθύτερο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις στο κυπριακό υπουργείο Οικονομικών επαναλαμβάνονται από τις 16.00 το απόγευμα του Σαββάτου και προβλέπεται ότι θα είναι μακρές.

«Σημαντική πρόοδος» λέει ο Μ.Σαρρής

Μετά τη λήξη του πρώτου μέρους της σύσκεψης με το κλιμάκιο της τρόικας ο κ. Σαρρής μίλησε στους δημοσιογράφους για «σημαντική πρόοδο» σε επίπεδο πλαισίου και αρχών, που βοηθά στην επίτευξη συμφωνίας.

Επισήμανε πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψαν διάφορα θέματα που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία, τα οποία επεξεργάζονται ομάδες εργασίας και τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στην απογευματινή συνάντηση με την τρόικα.

«Υπάρχουν δύο με τρία θέματα στα οποία ελπίζουμε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως» σημείωσε.

Διατύπωσε, επίσης, την εκτίμηση ότι αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ θα είναι έτοιμο νομοσχέδιο για να διαβιβαστεί στην Ολομέλεια της Βουλής ώστε να μπορέσει να συγκληθεί το νομοθετικό σώμα.

Δεν συνεδριάζει το Σάββατο η Βουλή

Η συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν αναμένεται, πάντως, εντός της ημέρας, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δήλωση του αναπληρωτής γενικού διευθυντή της Βουλής των Αντιπροσώπων Σωκράτης Σωκράτους.

Ο κ. Σωκράτους δήλωσε ότι η Βουλή αναμένει την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα και ότι το Σώμα δεν έτυχε ενημέρωσης για το ενδεχόμενο να διαβιβαστεί νομοσχέδιο στους βουλευτές.

Η συμφωνία κυβέρνησης της Κύπρου με την τρόικα είναι απαραίτητη προκειμένου να συγκληθεί το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Κατόπιν σύγχυσης και πληροφοριών περί αναβολής της συνεδρίασης για τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε τελικά το απόγευμα του Σαββάτου μέσω του λογαριασμού του στο Twitter πως οι «17» της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν στις 7 το απόγευμα της Κυριακής.

Την Κυριακή συγκαλείται τελικά το Eurogroup

Πληροφορίες του ΡΙΚ είχαν αναφέρει, εν τω μεταξύ, ότι φέρεται να γίνεται αποδεκτό το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης ως θεσμός. Ωστόσο, θα φέρει τον τίτλο Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης -δηλαδή δεν θα ασχοληθεί μόνο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις τραπεζικές ανάγκες, αλλά και με την ανάπτυξη.

Στο ταμείο αυτό θα περιλαμβάνονται και οι εισφορές, οι οποίες θα γίνονται ακόμα και από πολίτες και οργανωμένα σύνολα για σκοπούς ανάπτυξης. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια άλλα στοιχεία θα περιλαμβάνονται σε αυτό το ταμείο, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεση τους να περιληφθούν σε αυτό τα Ταμεία Πρόνοιας.

Keywords
Τυχαία Θέματα