Ψήφισμα στον ΟΗΕ για ανάληψη δράσης καταθέτει η Βρετανία

Εντός της ημέρας αναμένεται ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από την Βρετανία το οποίο θα καταδικάζει τις επιθέσεις του σύρου προέδρου και θα εγκρίνει τα «απαραίτητα μέτρα» για την προστασία των αμάχων από τη χρήση χημικών όπλων. Ωστόσο, το ψήφισμα αναμένεται να προσκρούσει στο σινορωσικό βέτο.

«Λέγαμε πάντα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όσον

αφορά τις ευθύνες του στη Συρία. Σήμερα έχει τη δυνατότητα να κάνει ακριβώς αυτό» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ έχει επισημάνει ότι η απάντηση στη Συρία μπορεί να δοθεί δίχως την ομόφωνη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας το ΟΗΕ -όπου θεωρείται βέβαιο το σινορωσικό βέτο. Στο ίδιο μήκος κύματος έχει κινηθεί και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος έχει δηλώσει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να παρακαμφθεί σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα πρέπει να λείπει από μία απόφαση για δράση κατά της Συρίας.

Την ίδια ώρα, η Δύση εμφανίζεται έτοιμη να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές κατά της Συρίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε την Τετάρτη ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στους επιθεωρητές του Οργανισμού να διαπιστώσουν εάν οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Αναφερόμενος στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι εικόνες από τον εμφύλιο στη Συρία «δεν μοιάζουν με καμία από αυτές που έχουμε δει τον 21ο αιώνα».

«Είναι κρίσιμης σημασίας να τεκμηριώσουμε τα γεγονότα. Μία ερευνητική ομάδα του ΟΗΕ βρίσκεται τώρα στο έδαφος (της Συρίας) για να κάνει ακριβώς αυτό. Μερικές μέρες μετά την επίθεση, έχουν συλλέξει πολύτιμα δείγματα και έχουν πάρει συνεντεύξεις από θύματα και αυτόπτες μάρτυρες. Η ομάδα χρειάζεται χρόνο για να κάνει τη δουλειά της» είπε.

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επαναλαμβάνουν την Τετάρτη την επιτόπια έρευνά τους στη Συρία, μετά την αναβολή κατά μία ημέρα για λόγους ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων. Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε στρατιωτική ετοιμότητα «όποια και αν είναι η απόφαση που θα πάρει ο πρόεδρος».

Η συριακή κυβέρνηση αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση αμερικανικής επέμβασης στη Συρία θα αμυνθεί «με κάθε πιθανό μέσο».

Keywords
Τυχαία Θέματα