Πρόταση ΠΑΣΟΚ για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Πρόταση νόμου για υπερχρεωμένα νοικοκυριά ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με σχετικές τοποθετήσεις του βουλευτή του κινήματος Θάνου Μωραΐτη, στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής.

Σύμφωνα με τον κ. Μωραΐτη, πρόκειται για μια ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση νόμου, η οποία θα στηριχτεί στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, βασιζόμενη στις ρυθμίσεις που είχε ετοιμάσει τον περασμένο

Μάρτιο ο τότε υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, οι οποίες δεν είχαν προλάβει να ψηφιστούν λόγω των εκλογών.

Η πρόταση νόμου προβλέπει αρχικά υποχρέωση των τραπεζών, εκ του νόμου, να ρυθμίζουν ως ανώτατο όριο της δόσης εξυπηρέτησης των δανείων, το 30% του εισοδήματος των οφειλετών, με επιμήκυνση στο χρόνο αποπληρωμής για το υπόλοιπό ποσό.

Ακόμη προβλέπει επέκταση του Ν.3869 και για τους αυτοαπασχολούμενους και λειτουργική βελτίωση των διατάξεών του, σε σχέση με την συμβιβαστική ρύθμιση των οφειλών, την ίση μεταχείριση των αιτήσεων από τα ειρηνοδικεία, την προστασία της πρώτης κατοικίας και νέες ρυθμίσεις για οφειλέτες που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

Προβλέπει επίσης την καθιέρωση του ακατάσχετου, για ποσό ως 2000 ευρώ σε λογαριασμό του οφειλέτη σε πιστωτικό ίδρυμα, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των καταναλωτών σε τραπεζικές συναλλαγές, κρίσιμες για την καθημερινότητά τους.
Τέλος, προβλέπει αλλαγή και βελτίωση κανόνων λειτουργίας του Τειρεσία, ώστε να προστατευθούν καλόπιστοι επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα