ΠΡΟΩΡΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ: Eνας στους πέντε άντρες έχει πρόβλημα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΤΑ

Περίπου ένας στους πέντε άνδρες, διεθνώς, δηλώνει πως έχει αντιμετωπίσει πρόωρη εκσπερμάτιση, ποσοστό μεγαλύτερο από όσους πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία. Πρόκειται για μια περίπλοκη ιατρική πάθηση για την οποία ευθύνονται διάφοροι παράγοντες και περιγράφεται ως σύντομος χρόνος εκσπερμάτισης, με χαμηλή ή ανύπαρκτη αίσθηση ελέγχου εκσπερμάτισης και με αρνητικές προσωπικές επιπτώσεις. Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη σεξουαλική δυσλειτουργία στους άνδρες, ωστόσο, είναι μια από τις παθήσεις με την ελλιπέστερη διάγνωση και ιατρική θεραπεία, καθώς μόνο το 9% αυτών των ανθρώπων έχει ουσιαστικά ζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό. Ως αποτέλεσμα αυτού του απλού δεδομένου, οργανώθηκε, υπό την επιστημονική αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής (ESSM), μια διεθνής ενημερωτική εκστρατεία, που ξεκινά αυτόν τον μήνα.
Η συζήτηση για προβλήματα σεξουαλικής φύσεως είναι πολυσύνθετη και συχνά αποτελεί πηγή ντροπής και άγχους για τους άνδρες. Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ακόμα πιο δύσκολο πρόβλημα, γιατί δεν αντιμετωπίζεται πάντα ως ένα «υπαρκτό» ιατρικό θέμα που έχει αιτίες και διαθέσιμες θεραπείες. Μιλώντας για αυτό το θέμα, ο καθηγητής H. Porst, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής (ESSM), σχολίασε: «Εάν κάποιος δεν γνωρίζει πως η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι πάθηση, δεν είναι πιθανό να αναζητήσει τη βοήθεια ειδικού επιστήμονα και να επισκεφθεί κάποιο ιατρείο. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι άνδρες που επηρεάζονται χάνουν την ευκαιρία να βελτιώσουν την ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής και να διατηρήσουν την αρμονική και απολαυστική σχέση που δικαιούνται». Η ενημερωτική εκστρατεία «Όχι μόνο μια στιγμή», με χορηγό τη Menarini Farmaceutica Internazionale S.r.l., έχει την επιστημονική υποστήριξη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από τους έντεκα πιο επιφανείς επιστήμονες διεθνώς από τον χώρο της Ουρολογίας, της Ανδρολογίας και της Σεξουαλικής Ιατρικής.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Σεξουαλικότητα και διαστροφές»

Το Ινστιτούτο Κλασικής Ψυχανάλυσης, μη κερδοσκοπικό σωματείο, διοργανώνει διεθνές συνέδριο με θέμα «Σεξουαλικότητα και Διαστροφές», το οποίο θα λάβει χώρα στο Ιδρυμα Ευγενίδου, στις 26, 27 και 28 Απριλίου. Η ψυχανάλυση στο θέμα της σεξουαλικότητας δεν θα αναφέρεται απλά στο σεξ ή στη βιολογική διάσταση της εν λόγω λειτουργίας, αλλά σε κάτι κατά πολύ μεγαλύτερο που εμπεριέχει αυτά τα δύο, αλλά και πολλά άλλα, με έναν μοναδικό και άκρως αποκαλυπτικό τρόπο για την λειτουργία του ψυχικού οργάνου. Το συνέδριο απευθύνεται σε ψυχαναλυτές, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και σπουδαστές των εν λόγω κλάδων, καθώς επίσης και σε όλους τους εργαζόμενους στον χώρο της ψυχικής υγείας. Για περισσότερες πληροφορίες: www.psychoanalysis.edu.gr

Αυξημένο το κόστος για φάρμακα

Η πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες πρώτης εκλογής για την αντιμετώπιση του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου, που πολλές φορές εμφανίζεται ως συνοδός νόσος του σακχαρώδους διαβήτη, του καρκίνου και άλλων σοβαρών παθήσεων, περιορίζεται εξαιτίας του νέου συστήματος ασφαλιστικής κάλυψης των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ.
Το πρόβλημα επισήμαναν κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.). Σύμφωνα με τη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, οι ασφαλισμένοι καλούνται να καταβάλουν σημαντικά αυξημένη συμμετοχή, προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου. Ταυτόχρονα, έχουν να αντιμετωπίσουν το φορτίο και το κόστος της αντιμετώπισης της χρόνιας πάθησής τους. Για παράδειγμα, τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 καταβάλλουν σημαντικά ποσά κάθε μήνα για την απαιτούμενη θεραπεία τους, όπως 10% συμμετοχή στην ινσουλίνη και τα αντιδιαβητικά δισκία, καθώς και 25% για τη θεραπεία συνοδών παθήσεων και για αναλώσιμα διαβητικά υλικά. Μάλιστα, εξαιτίας της ομαδοποίησης των φαρμάκων της θετικής λίστας, πρέπει να πληρώσουν επιπλέον συμμετοχή, προκειμένου να λάβουν θεραπεία πρώτης εκλογής για την αντιμετώπιση της Επώδυνης Διαβητικής Νευροπάθειας, μιας νόσου που προσβάλλει το 20%-40% των ατόμων με διαβήτη.

ΛΑΚΙΝΙΜΟΔΗ: Θετικά αποτελέσματα από τις δοκιμές

Η Teva Pharmaceutical Industries Ltd και η Active Biotech ανακοίνωσαν πρόσφατα τα πρώτα αποτελέσματα από την ανοικτή επέκταση της μελέτης ALLEGRO, Φάσης ΙΙΙ. Η μελέτη συνέκρινε την αποτελεσματικότητα της λακινιμόδης στην εξέλιξη της αναπηρίας, σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση (RRMS) που έλαβαν θεραπεία για 36 μήνες (πρώιμη έναρξη), σε σχέση με εκείνους που έλαβαν θεραπεία για 24 μήνες, δηλαδή ξεκίνησαν θεραπεία 12 μήνες μετά την πρώτη ομάδα (όψιμη έναρξη). Η λακινιμόδη είναι ένα χορηγούμενο από του στόματος, άπαξ ημερησίως, ερευνητικό φάρμακο, σε μελέτες Φάσης ΙΙΙ για RRMS.

ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΟ ΙΑ.ΣΥ: Ανοιξε τις πόρτες του

Eγκαινιάστηκε το Πολυϊατρείο ΙΑ.ΣΥ (www.iasy.gr), που αντιμετωπίζει με μια νέα φιλοσοφία τον ασθενή, καθώς του δίνει τη δυνατότητα σε μια επίσκεψη να εξετάζεται από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων στον ίδιο χώρο. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γιώργος Πατούλης εγκαινιάζοντας το κέντρο, συνεχάρη τον δρ. Αλέξανδρο Κασίμη και τους συνεργάτες του, γιατί με την πρωτοβουλία τους θα βοηθήσουν πολύ κόσμο που ταλαιπωρείται από τα προβλήματα στο σύστημα υγείας. Επίσης, εξήρε την προσφορά του κέντρου ΙΑ.ΣΥ, τόσο οικονομικά, όσο και ηθικά, στα Ιδρύματα «Το Χαμόγελο του Παιδιού», «Το Σπίτι του Ηθοποιού» και στον Σύλλογο φίλων παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα