Πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις στην υγεία διαπιστώνει η Eurobank

Με πολλές καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους, αλλά με σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, διαπιστώνει η τράπεζα Eurobank.

Στην σημερινή περιοδική έκθεση Greece Macro Monitor, που εξέδωσε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank, εξετάζεται

η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων αυτών και η εφαρμογή των αντίστοιχων μέτρων.

Κατά τα πλαίσια της μελέτης, δημιουργήθηκε ένας δείκτης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, ο οποίος συνεκτιμά το βαθμό και την έγκαιρη εφαρμογή καθενός μέτρου και όπως επισημαίνεται, οι μεταρρυθμίσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς οι κρατικές δαπάνες στην υγεία αποτελούν σχεδόν το 11% της συνολικής δημόσιας δαπάνης.

Σύμφωνα με αυτόν τον δείκτη, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει προχωρήσει σημαντικά από τον περασμένο Μάρτιο, και βρίσκεται περίπου στη μέση της διαδρομής. Ο δείκτης, ο οποίος μπορεί να κυμανθεί από το μηδέν έως το 5, ξεκίνησε από περίπου το 1 το Μάρτιο και σήμερα βρίσκεται στο 2,5 – με άριστα και τελικό στόχο το 5.

Όπως αναφέρει η Eurobank, «Παρατηρείται, δηλαδή, σημαντική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες, αλλά, συγχρόνως, υπάρχουν και σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους, οι οποίες προέρχονται κυρίως από την αναμενόμενη αντίσταση ορισμένων κατεστημένων συμφερόντων».

Ενώ σημειώνει πως μέτρα μεταρρυθμίσεων εφαρμόστηκαν και σε άλλους τομείς της υγείας, όπως για παράδειγμα στην αναβάθμιση της λογιστικής ικανότητας των νοσοκομείων, αφού πλέον όλα τα νοσοκομεία δημοσιεύουν ισολογισμό. Σύμφωνα με τη Eurobank, σημαντική ήταν και η πρόοδος στην ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων υγείας στον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, υπάρχουν μέτρα που ακόμη εκκρεμούν, όπως αυτά που σχετίζονται με την αναθεώρηση των τιμών για παροχές υγείας σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Σχετικά άρθρα:

7,3 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση της ΠειραιώςAlpha Bank:”Μετασχηματισμός της οικονομίας σε ΑΑΑ το 2020″
Keywords
Τυχαία Θέματα