Προλειαίνει το έδαφος για επενδύσεις ο Σαμαράς

Του Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ώρα για μπίζνες και κυρίως για προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ο Σαμαράς ταξιδεύει σήμερα στο Μόναχο και αύριο στο Όσλο στην προσπάθειά του να πείσει επιχειρηματικούς παράγοντες να ξαναδούν επενδυτικά την περίπτωση της Ελλάδας, ενώ ανάλογες επαφές είχε τις προηγούμενες ημέρες στην Αμερική ο Κωστής Χατζηδάκης. «Σε ποιο περιβάλλον,

όμως, θα βάλουν τα ωραία τους λεφτά οι ξένοι επενδυτές»; Στην Ελλάδα που, κατά τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Φ. Ρέσλερ, έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο με τη νέα κυβέρνηση ή στην Ελλάδα των εξοντωτικών φορολογικών συντελεστών και της ύφεσης του 6,9%; Καίριο ερώτημα στη συγκυρία, άκαιρο για την προσπάθεια που καταβάλλει ο Σαμαράς για την αναστροφή του κλίματος, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος ενόψει της εκταμίευσης της δόσης των 34,3 δισ. ευρώ.
Το καλό είναι ότι οι τράπεζες συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση, παρά τις αρχικές τους ενστάσεις, κάτι που αποτελεί μια θετική εξέλιξη για την αίσια έκβαση του προγράμματος σταθερότητας. Ισχυρό, επίσης, όπλο του πρωθυπουργού είναι η ειδική ομάδα που έχει συστήσει στο Μαξίμου και που αναλαμβάνει να ξεμπλοκάρει τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια ορθώνονται σε ξένους και Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις. Το κακό εντοπίζεται στη γενικότερη απαξίωση του ευρωπαϊκού νότου από πολυεθνικές εταιρείες και διεθνή funds που αποχωρούν από την περιοχή το ένα μετά το άλλο, φοβούμενα ότι το κλίμα πολιτικής αστάθειας σε Ιταλία και Κύπρο θα επηρεάσει αναμφίβολα τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις σε αυτήν τη δοκιμαζόμενη γωνιά της Ευρώπης.

Οι επαφές
Οι δηλώσεις στελεχών της βαυαρικής κυβέρνησης και του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έχουν δημιουργήσει αρνητικό κλίμα, το οποίο θα επιχειρηθεί να ανατραπεί κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μόναχο. Ο Αντώνης Σαμαράς θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και πρόεδρο του Χριστιανοκοινωνικού Kόμματος, Χορστ Ζεχόφερ, με όλες τις ανώτατες τιμές που προβλέπεται στο πρωτόκολλο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του. Το δείπνο εργασίας θα δοθεί στο Prinz – Carl Palais στην άκρη του «Αγγλικού Κήπου», ενός αρχιτεκτονικού κομψοτεχνήματος της πρώιμης κλασικής περιόδου, στο οποίο θα παρακαθίσουν συνολικά δέκα προσκεκλημένοι. Όπως σημειώνει η Deutsche Welle (DW), ήδη από την ανακοίνωση διαφαίνεται ότι ο Βαυαρός πρωθυπουργός επιθυμεί να κατεβάσει τους υψηλούς και εν πολλοίς άκομψους τόνους που υιοθέτησε τελευταία ο ίδιος και στελέχη του κόμματός του υποστηρίζοντας την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Πάντως, το τελευταίο διάστημα οι τόνοι έχουν πέσει και ο Χορστ Ζεχόφερ έχει υιοθετήσει τη γραμμή Μέρκελ υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας και της παραμονής της στην ευρωζώνη, έστω και αν χρειαστεί να διατεθούν περισσότερα χρήματα. Η ατζέντα της συνάντησης θα είναι ανοιχτή και γεμάτη: «Θα συζητηθούν όλα τα επίκαιρα θέματα που αφορούν στη βοήθεια προς την Ελλάδα» αναφέρει ο εκπρόσωπος του βαυαρικού πρωθυπουργικού γραφείου. Στην κορυφή τη

Keywords
Τυχαία Θέματα