Προεδρικές εκλογές στη Σλοβακία

Μεγάλο φαβορί φαίνεται πως είναι ο νυν πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται σήμερα.

Εάν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο σύμφωνα με εκτιμήσεις κανένας από τους συνολικά 14 υποψηφίους δεν πρόκειται να ξεπεράσει το όριο του 50%, γι’ αυτό και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί να οργανωθεί και δεύτερος γύρος στις 29 Μαρτίου, όπου θα αναμετρηθούν οι δύο επικρατέστεροι.

Τον απόλυτο έλεγχο τόσο στην προεδρία, όσο

και στο κοινοβούλιο με 83 έδρες σε σύνολο 150 και την κυβέρνηση θα έδινε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (Smer-SD) η νίκη του 49χρονου Φίτσο, γεγονός που δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα από το 1993.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός κατά το χρονικό διάστημα 2006 -2010, σχημάτισε ξανά κυβέρνηση το 2012, θεωρείται ως ο υπερασπιστής των φτωχών, τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει μέτρα κατά της λιτότητας.

Οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να προηγείται με ποσοστό 35%, ενώ αναμένεται στον δεύτερο γύρο να αναμετρηθεί με τον ανεξάρτητο πολυεκατομμυριούχο Αντρέι Κίσκα.

Παρόλο που είναι «αρχάριος» στην πολιτική και πολλές φορές χαρακτηρίζεται ως «μη χαρισματικός» ο Κίσκα λαμβάνει ποσοστό 24% στις δημοσκοπήσεις.

Μεταξύ των υπολοίπων υποψηφίων, ο ηθοποιός Μίλαν Κνάζκο, ο νεαρός και φιλόδοξος δικηγόρος Ράντοσλαβ Προχάτσκα και ο Χριστιανοδημοκράτης πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Πάβολ Χρουζόφσκι είναι εκείνοι που ξεχωρίζουν.

Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών ο νέος πρόεδρος θα ορκιστεί όταν λήξει η θητεία του απερχόμενου Ιβάν Γκασπάροβιτς στις 15 Ιουνίου, ο οποίος μετά από δύο πενταετείς θητείες, δεν είχε πλέον το δικαίωμα να συμμετέχει στις εκλογές αυτές.

Οι κάλπες για τα 4,5 εκατομμύρια των Σλοβάκων ψηφοφόρων άνοιξαν στις 6.00 (τοπική ώρα) και θα κλείσουν στις 21.00 (τοπική ώρα) και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών θα ανακοινωθούν την Κυριακή.

The post Προεδρικές εκλογές στη Σλοβακία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα