Προ των πυλών νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα

Από τον Απρίλιο του 2014 θα ανοίξει η συζήτηση για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, με τον Όλι Ρεν να μην αποκλείει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειασθεί και τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλείσει μέρος του χρηματοδοτικού κενού με τους κοινοτικούς πόρους και με αυτόν τον τρόπο να αποτρέψει τη λήψη νέων μέτρων για την περίοδο 2015-2016 ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα πρέπει, σύμφωνα

με το Μνημόνιο, να προσδιοριστούν τον Σεπτέμβριο.

Αυτή τη στιγμή έχει γίνει ήδη δεκτό ότι η κοινοτική συμμετοχή στο τρέχον ΕΣΠΑ θα ανέλθει στο 95% και μάλιστα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προτείνει να ισχύσει το ίδιο ποσοστό και για το νέο ΕΣΠΑ που θα εφαρμοστεί από το 2014 έως και το 2020.

Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθεί μέρος του χρηματοδοτικού κενού από τη μία πλευρά, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν θα διαθέσει το αναμενόμενο ύψος κεφαλαίων για επενδύσεις.

Ταυτόχρονα, όμως, θα καλυφθεί και σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού κενού των επόμενων ετών, καθώς η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στις προγραμματισμένες δαπάνες για επενδύσεις.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η ελληνική πρόταση έχει κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και η ανταπόκριση δεν είναι αρνητική.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαία και η αναφορά του κ. Γ. Ασμουσεν, μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και πρώην υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας στη σημερινή κυβέρνηση, ότι η Ευρωζώνη θα εξετάσει επιπλέον μέτρα στήριξης της Ελλάδας, όπως η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των δανείων από το πρώτο πακέτο στήριξης, καθώς και μέσω των συγχρηματοδοτούμενων με την κοινότητα προγραμμάτων.

Παρόμοια αναφορά υπήρχε και σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung. Σε δημοσίευμά της σημείωνε πως το τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, το οποίο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, θα χρηματοδοτηθεί – τουλάχιστον εν μέρει- από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Κάτι που θα μπορούσε να απελευθερώσει πόρους από τον εθνικό προϋπολογισμό της Ελλάδας, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της οικονομίας και για την αποπληρωμή του χρέους.

Πάντως, ο κ. Ασμουσεν ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση «ελληνικό χρέος» θα ανοίξει από τον Απρίλιο του 2014. Και αυτό γιατί τότε θα μπορεί να διαπιστωθεί εάν η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη λήψη οποιουδήποτε επιπρόσθετου μέτρου απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Η διευκρίνιση αυτή από τον κ. Ασμουσεν έγινε μία μόλις μέρα μετά τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε για την υιοθέτηση και τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα.

Ο ίδιος σημείωσε πως η αναφορά του για νέο πρόγραμμα δεν αποτελεί τίποτα το καινούργιο και επί της ουσίας παραδέχτηκε ότι η δήλωσή του έγινε για να τερματιστεί η αυξανόμενη φημολογία περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μ. Κότχανουζ, δήλωσε χθες πως «έχουμε φτάσει στη μέση του τρέχοντος προγράμματος.
Είναι Αύγουστος του 2013, σίγουρα θα πρέπει να δούμε στα μέσα του 2014 πού βρισκόμαστε, ποιες είναι οι συνθήκες και αν το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί», παραπέμποντας την όποια συζήτηση για τα μέσα του επόμενου έτους. Η ίδια εκτίμηση έγινε από την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ.
«Δεν μπορώ να πω σήμερα τι ποσό θα είναι αναγκαίο, σε περίπτωση που είναι, παρά μόνο στα μέσα του επόμενου έτους», δήλωσε χθες, καλώντας την Ελλάδα να συνεχίσει τις προσπάθειές της και αποκλείοντας για πολλοστή φορά το ενδεχόμενο να γίνει «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος.

Πάντως, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Ολι Ρεν, δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειασθεί και τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Με δηλώσεις του στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat, υποστήριξε παράλληλα ότι μετά την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος στήριξης το φθινόπωρο από την τρόικα «θα επανεξετάσουμε πιθανούς τρόπους για τη συνέχιση και τη χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Για παράδειγμα, η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να βελτιωθεί με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής».

To επόμενο σημαντικό βήμα για την Ελλάδα είναι η αξιολόγηση της τρόικας το φθινόπωρο, δήλωσε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σαντάλ Χιουγκ, σημειώνοντας πως στο Eurogroup του Ιουλίου δεν έγινε συζήτηση για νέα βοήθεια στην Ελλάδα.

Πηγή: Καθημερινή

Keywords
Τυχαία Θέματα