«Πράσινο φως» γιά το Μεσοπρόθεσμο από την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Υπερψηφίστηκε χθες επί της αρχής το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής με τη στήριξη της ΝΔ

και του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, ένα πρόγραμμα που σύμφωνα με την κυβέρνηση επιβεβαιώνει την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τον κύκλο της ύφεσης, ωστόσο, για την αντιπολίτευση κρύβει νέα σκληρά μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις ευρωεκλογές.

«Θα περίμενε κανείς μετά από τόσα χρόνια, κάποια αυτοκριτική, κάποιο στοιχείο ότι μάθαμε από τα λάθη μας» παρατήρησε στην εισήγησή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Το Μεσοπρόθεσμο, ουσιαστικά λέει πως όλα πήγαν καλά και συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο. Το Μνημόνιο είναι πια καθεστώς, και έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο που δεν έχει καμία σχέση με προηγούμενα σταθεροποιητικά προγράμματα, με τα οποία ήλπιζε ο κόσμος ότι θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν» επεσήμανε ο κ.Τσακαλώτος.

«Το Μνημόνιο δεν είναι καθεστώς. Καθεστώς είναι η ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας, για όσους πιστεύουν στο ευρώ» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Αν πιστεύετε εσείς και το κόμμα σας στο ευρώ, περιμένω να δω τι θα κάνετε με το νομοσχέδιο για τις «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας» που κατατέθηκε σήμερα….» πρόσθεσε. Βασική διακήρυξη των κομμάτων της πλειοψηφίας, ήταν πως στο Μεσοπρόθεσμο δεν περιλαμβάνονται νέα δημοσιονομικά μέτρα, περικοπές μισθών και συντάξεων.

Ο κ.Σταϊκούρας τόνισε πως: «Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014, ούτε και χρηματοδοτικό κενό, τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες, συμφωνημένο με τους εταίρους» και πρόσθεσε οτι «Τα 13,4 δις, είναι το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας τα επόμενα χρόνια» διευκρίνισε.

«Ενώ προβλέπετε να μοιράσετε κοινωνικό μέρισμα 525 εκ. ευρώ, προτείνετε ταυτόχρονα εννέα παρεμβάσεις που συμπληρώνουν το ίδιο ποσό συν 1 εκ. ευρώ ακόμη» παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος. «Από τις κύριες συντάξεις, το Μεσοπρόθεσμο αφαιρεί 1 δις και από τις επικουρικές 464 εκ. Ευρώ» υπέδειξε ο βουλευτής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε επίσης πως με εξαίρεση τη μείωση των λειτουργικών δαπανών των ΔΕΚΟ και άλλων νομικών προσώπων, (που δεν αφορούν μισθούς και συντάξεις), τα υπόλοιπα μέτρα δεν αφορούν την εξαγωγή του κοινωνικού μερίσματος. «Το κοινωνικό μέρισμα αποφασίστηκε πριν από ένα μήνα περίπου, όταν φάνηκε ότι θα έχουμε υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, ενώ τα άλλα μέτρα έχουν ψηφιστεί από πέρυσι, αλλά δεν ήταν στο Μεσοπρόθεσμο 2013 – 2016» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Σήμερα θα συνεχιστεί η δεύτερη ανάγνωση στην επιτροπή, ενώ το Μεσοπρόθεσμο θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Πέμπτη και την Παρασκευή 8 και 9 Μαίου.

The post «Πράσινο φως» γιά το Μεσοπρόθεσμο από την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα