«Πράσινο φως» από τη Γερουσία στο σχέδιο για επέμβαση στη Συρία

Το «πράσινο φως», με 10 ψήφους υπέρ και 7 κατά, στον Αμερικάνο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ, άναψε το βράδυ της Τετάρτης η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Ουσιαστικά, η έγκριση της απόφασης από την Επιτροπή αυτή της Γερουσίας ανοίγει τον δρόμο ώστε να υπάρξει ψηφοφορία επί αυτής στην ολομέλεια του σώματος, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα.

Η απόφαση «βλέπει» μια «περιορισμένη»

στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μεγίστης διαρκείας 60 ημερών, με την δυνατότητα να παραταθεί στις 90, σε κάθε περίπτωση χωρίς την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

Λίγο νωρίτερα είχε υπάρξει εμπλοκή, καθώς ορισμένοι εκ των γερουσιαστών μελών της επιτροπής, ανάμεσά τους και ο ρεπουμπλικάνος Τζον Μακέιν, είχαν εκφράσει διαφωνίες για το κείμενο του ψηφίσματος, ζητώντας μεγαλύτερη σε διάρκεια επιχείρηση των ΗΠΑ στη Συρία.

Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, λέγοντας ότι το στρατιωτικό πλήγμα δεν θα είναι μόνο ένα «τσίμπημα», ενώ εκτίμησε ότι το κόστος της επιχείρησης θα φτάσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα