ΠΟΥ: Συναγερμός για την εξάπλωση της πολιομυελίτιδας – Κινδυνεύουν και οι Ευρωπαϊκές χώρες

Η εξάπλωση της πολιομυελίτιδας στο Πακιστάν, στη Συρία και το Καμερούν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις γειτονικές τους χώρες αλλά και για τις Ευρωπαϊκές χώρες καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των ταξιδιωτών.

Στις 5 Μαΐου 2014, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε παγκόσμιας εμβέλειας κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία μετά την εξάπλωση της πολιομυελίτιδας στις τρεις χώρες. Στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζεται ότι αν η κατάσταση δεν ελεγχθεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία το στόχο

της παγκόσμιας εξάλειψης μιας από τις σοβαρότερες ασθένειες που μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι χώρες όπου έχει διαπιστωθεί η παρουσία της ασθένειας και τις οποίες αφορά αυτή η προειδοποίηση είναι το Αφγανιστάν, η Ισημερινή Γουινέα, η Αιθιοπία, το Ιράκ, το Ισραήλ, η Σομαλία και η Νιγηρία.

Η πολιομυελίτιδα είναι ιογενής λοίμωξη με χαρακτηριστικό σύμπτωμα τη χαλαρή παράλυση η οποία εμφανίζεται μέσα σύντομο χρονικό διάστημα από την προσβολή από τον ιό. Η παράλυση αφορά πιο συχνά τα πόδια, παρά τα χέρια. Μπορεί όμως και να εμφανιστεί παράλυση των αναπνευστικών μυών, η οποία είναι απειλητική για τη ζωή. Περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων πολιομυελίτιδας είναι ασυμπτωματικές ή εκδηλώνονται σαν απλή ίωση με πυρετό, κακουχία, πονοκέφαλο, ναυτία και εμετό. Χαλαρή παράλυση εμφανίζεται σε μικρό ποσοστό (95%) και στη συστηματική επιτήρηση της πολιομυελίτιδας μέσω επιτήρησης της οξείας χαλαρής παράλυσης που διενεργεί το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Ειδικότερα το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. προχώρησε στα εξής μέτρα:

• Από το 1998, δημιούργησε κλινικοεργαστηριακό δίκτυο αποτελούμενο από παιδονευρολόγους, παιδιάτρους και εντατικολόγους των νοσοκομείων της χώρας, και εφαρμόζει επιδημιολογική επιτήρηση της οξείας χαλαρής παράλυσης οποιασδήποτε αιτιολογίας σε παιδιά ηλικίας

Keywords
Τυχαία Θέματα