«Πόσοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν για να δράσουμε;»

Η κατάσταση στη Μεσόγειο επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου, καθώς Ιταλία και Μάλτα δεν μπορούν να διαχειριστούν το μεγάλο κύμα μεταναστών.

Συνέπεια της αδράνειας των κρατών και της έλλειψης δράσης τους, είναι τα δύο πολύνεκρα ναυάγια στην περιοχή της Λαμπεντούζα.

Οι αρμόδιοι των κυβερνήσεων της Ιταλίας και της Μάλτας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς τους ευρωπαίους εταίρους ως προς την αναγκαιότητα δράσης.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, σε συνέντευξή του στο BBC ανέφερε «δεν ξέρω πόσοι ακόμα

άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν στη θάλασσα προτού γίνει κάτι» και πρόσθεσε πως μαζί με την Ιταλία θα πιέσει να αναληφθεί δράση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Η Μεσόγειος μετατρέπεται σε νεκροταφείο»

Την ολιγωρία των κυβερνήσεων, αλλά και την επικινδυνότητα της κατάστασης τόνισε ο κ. Μουσκάτ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Το γεγονός είναι ότι όπως είναι τα πράγματα, κτίζουμε απλώς ένα νεκροταφείο στη Μεσόγειο θάλασσά μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, ο οποίος σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιoφωνικό σταθμό Europe 1 ότι «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Είμαστε σε μία κατάσταση όπου ό,τι συμβαίνει στη Βόρεια Αφρική, την Ερυθραία, τη Σομαλία, τη Συρία, μάς δημιουργεί πραγματικά μια έκτακτη ανάγκη. Υπάρχουν τόσο πολλές αφίξεις και δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε την καταστροφή των τελευταίων δύο εβδομάδων».

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, περίπου 32.000 μετανάστες έχουν φθάσει στη νότια Ιταλία και στη Μάλτα μέχρι τώρα φέτος, περίπου τα δύο τρίτα των οποίων έχουν υποβάλει αιτήσεις ασύλου.

The post «Πόσοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν για να δράσουμε;» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα