Πώς οι Ουκρανοί εθνικιστές λαμβάνουν αξιώματα την ώρα που οι Ρώσοι κατακτούν την Κριμαία

Ολοένα και μεγαλύτερη είναι οι διείσδυση των Ουκρανών εθνικιστών στις κυβερνητικές θέσεις όσο και στην ίδια την κοινωνία από την στιγμή που αποπέμφθηκε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την προεδρία της χώρας.

Μπορεί η ίσως πλουσιότερη περιοχή της Ουκρανίας, η Κριμαία να βρίσκεται ουσιαστικά υπό ρωσική κατοχή και να ετοιμάζεται για απόσχιση και ενσωμάτωση στην Ρωσική Ομοσπονδία, ωστόσο οι εθνικιστές φαίνεται πως έχουν περισσότερο την ρποσοχή τους στην εδραίωσή τους στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία έχει πέσει

στα χέρια ακροδεξιών φασιστικών ομάδων, ενώ και κάποιοι δυτικοί αναλυτές έχουν επίσης εκφράσει ανησυχία για την επιρροή των εξτρεμιστών στη νέα κυβέρνηση. Παρόλα αυτά πολλοί Ουκρανοί θεωρούν τις ίδιες ομάδες ρωμαλέους εθνικιστές και υπερασπιστές της ανεξαρτησίας της χώρας.

Δύο από τις ομάδες που έχουν προκαλέσει τις μεγαλύτερες συζητήσεις είναι το κόμμα Σβόμποντα (Ελευθερία), τα μέλη του οποίου έχουν λάβει πέντε σημαντικές θέσεις στη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του θώκου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, και ο Πράβι Σέκτορ (Δεξιός Τομέας), ο ηγέτης του οποίου Ντμίτρο Γιάρος είναι ο αναπληρωτής Γραμματέας Εθνικής Ασφάλειας της χώρας.

Τα μέλη του Δεξιού Τομέα, φορώντας μαύρες μάσκες του σκι, αλεξίσφαιρα γιλέκα και στρατιωτικές στολές, εξακολουθούν να καταλαμβάνουν κάποια κτίρια κοντά στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο. Αρνήθηκαν να μιλήσουν στο Ρόιτερς για την οργάνωσή τους. Ένας εξ αυτών που δήλωσε ότι είναι «ο διοικητής» τους παρέπεμψε τον δημοσιογράφο του πρακτορείου σε δύο εκπροσώπους οι οποίοι επίσης αρνήθηκαν το αίτημά του να τους πάρει συνέντευξη.

Την Τρίτη η ομάδα ζήτησε από τους οπαδούς της να ελέγχουν την Wikipedia. Σε μια ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte, το ρωσικό αντίστοιχο του Facebook, ο Δεξιός Τομέας έγραψε: «Καλούμε τους ανθρώπους που μπορούν να κάνουν αλλαγές στη Wikipedia. Στην αγγλική έκδοσή της ο Δεξιός Τομέας εμφανίζεται ως μια οργάνωση που έχει φασιστικές και νεοναζιστικές απόψεις, με τις ανάλογες επιπτώσεις. Αν έχετε την ευκαιρία, διορθώστε αυτή την παρανόηση».

Οι απόψεις των ειδικών για το κόμμα Σβόμποντα διίστανται με κάποιους να το χαρακτηρίζουν «νεοφασιστικό κόμμα», όπως ο Άντερς Ρούντλινγκ καθηγητής στο πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας, ο οποίος εξέφρασε και την έκπληξή του που σε μέλος του κόμματος η θέση του αντιπροέδρου της ουκρανικής κυβέρνησης. Αντίθετα ο Ίβαν Κατσανόφσκι, πολιτικός επιστήμονας του πανεπιστημίου της Οτάβα πιστεύει ότι το Σβόμποντα δεν είναι τόσο ακραίο. Ο Όλεγκ Τιαγκνιμπόκ, αρχηγός του Σβόμποντα, χαρακτήρισε τη διαμάχη για το κόμμα του «πόλεμο πληροφοριών».

Το Σβόμποντα προήλθε από το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα της Ουκρανίας (SNPU), που ιδρύθηκε το 1991 και ως σύμβολό του είχε Wolfsangel, ένα ρουνιτικό σύμβολο που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Σβόμποντα, η ιδεολογία του προέρχεται από τον Γιάροσλαβ Στέτσκο, πρώην ηγέτη της Οργάνωσης των Ουκρανών Εθνικιστών (OUΝ).

Το 2004, το SNPU μαζί με άλλα κόμμα δημιούργησαν το Σβόμποντα. Ο Τιαγκνιμπόκ, ηγέτης του εδώ και χρόνια, εκφώνησε τη χρονιά εκείνη στη δυτική Ουκρανία μια ομιλία στην οποία εξήρε την πολιτοφυλακή της εποχής του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου που πολέμησε κατά των Ρώσων, των Γερμανών, των Εβραίων και «άλλων αποβλήτων». Απαντώντας στις επικρίσεις που ακολούθησαν ο Τιαγκνιμπόκ δήλωσε ότι δεν είναι αντισημίτης, αλλά φιλοουκρανός.

Έκτοτε το κόμμα έχει αναζητήσει να κερδίσει μια θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή, κάνοντας εκστρατείες για θέματα όπως η κοινωνική δικαιοσύνη και η οικονομική ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Στις εκλογές του 2012 το Σβόμποντα κέρδισε σχεδόν το 10,5% των ψήφων και 37 έδρες στο κοινοβούλιο.

Ο Τιαγκνιμπόκ έχει δηλώσει ότι το κόμμα του έχει «μια συμφωνία συνεργασίας» με το ακροδεξιό γαλλικό κόμμα Εθνικό Μέτωπο (FN) και «έχει επαφές με πολλές εθνικιστικές οργανώσεις», ενώ ενδιαφέρεται να συνεργαστεί μαζί τους στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Παρόλα αυτά έχει επισημάνει ότι υπάρχουν και διαφωνίες, σημειώνοντας για παράδειγμα ότι κάποια μέλη του FN έχουν πρόσφατα υποστηρίξει τη Ρωσία στο θέμα της Κριμαίας. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του γαλλικού κόμματος, το Εθνικό Μέτωπο καταδικάζει «την απομάκρυνση με τη βία του εκλεγμένου προέδρου» στην Ουκρανία και υπερασπίστηκε την επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία.

Τη δέσμευση ότι η Κριμαία θα έχει γίνει μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πριν από το τέλος του μήνα, τόνισε με σιγουριά το Σάββατο ο ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κριμαίας, Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ, όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά: «Η διαδικασία μετάβασης σε μια νέα νομική δομή είναι περίπλοκη. Αλλά υποθέτουμε ότι όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο».

Η ηγεσία της Κριμαίας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι στις 16 Μαρτίου θα διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με το εάν η περιοχή πρέπει να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο Κονσταντίνοφ υποσχέθηκε σε δασκάλους, γιατρούς, στρατιωτικούς, αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους ότι το εισόδημά τους θα αυξηθεί κατά τέσσερις φορές με την ένταξη της περιοχής στη Ρωσία. Η Μόσχα έχει ήδη λάβει επίσημα μέτρα για την ενσωμάτωση της χερσονήσου, ωστόσο η νέα ουκρανική κυβέρνηση καθώς και η διεθνής κοινότητα έχουν καταδικάσει το δημοψήφισμα ως παράνομο.

Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών: «Η Κριμαία είναι και θα παραμείνει ουκρανικό έδαφος»

Ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα παραδώσει την Κριμαία και ότι θα κάνει τα πάντα για να επιλυθεί η κρίση στην ουκρανική χερσόνησο ειρηνικά. «Η Κριμαία είναι και θα παραμείνει ουκρανικό έδαφος και δεν θα την παραδώσουμε σε κανένα», δήλωσε ο Αντρέι Ντεστσίτσια στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Κίεβο.

Αναφερόμενος στους θανάτους διαδηλωτών στη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Ντεστσίτσια είπε: «Βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις για να επιλύσουμε την κρίση μέσω της διπλωματίας. Ήδη είχαμε πάρα πολλά θύματα».

Συνάντηση του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών με τον Ουκρανό πρεσβευτή στη Μόσχα

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν και ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Μόσχα Βλαντίμιρ Γιελτσένκο συναντήθηκαν στη Μόσχα όπου είχαν συνομιλίες–οι πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών από την έναρξη της κρίσης στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπως επιβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δύο αξιωματούχοι “συζήτησαν για τις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις σε μία ειλικρινή ατμόσφαιρα”, αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δέχτηκαν προειδοποιητικά πυρά σε σημείο ελέγχου όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στην χερσόνησο της Κριμαίας. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας είχε καλέσει την αποστολή, αλλά οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας υποστήριξαν ότι δεν έδωσαν άδεια στην αποστολή να επισκεφθεί την περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΕ το Σάββατο, ο Οργανισμός επιχείρησε για τρίτη φορά μέσα σε τρεις μέρες να στείλει στρατιωτικούς παρατηρητές στην Κριμαία για να διαπιστώσουν τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Την Παρασκευή δεν κατάφεραν να εισέλθουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και επέστρεψαν στην βάση τους για να καταστρώσουν τα επόμενα βήματα, ενώ και την Πέμπτη ένοπλοι Ρώσοι πολιτοφύλακες δεν τους είχαν επιτρέψει την είσοδο.

Οι περίπου 50 στρατιωτικοί παρατηρητές από 28 χώρες-μέλη του οργανισμού επιστρέφουν οδικώς από το σημείο ελέγχου της βόρειας Κριμαίας στη βάση τους στην ουκρανική πόλη Κέρσον.

Η εκπρόσωπος του οργανισμού Κάθι Μπάρτον δήλωσε ότι κανένας τους δεν τραυματίστηκε. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, το επόμενο βήμα θα το αποφασίσουν όταν επιστρέψουν στη βάση τους.

Πυρά εναντίον ουκρανικού αεροσκάφους

Πυρά δέχτηκε αεροσκάφος της ουκρανικής συνοριοφυλακής στα όρια της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει τραυματισμός, ανέφεραν αξιωματούχοι της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Συνομιλίες Ομπάμα -Ολάντ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε την ίδια ώρα τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι για το ζήτημα της Ουκρανίας, ενώ είχε και τηλεδιάσκεψη για το θέμα με τους προέδρους των τριών χωρών της Βαλτικής, Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ υπογράμμισαν ταυτόχρονα ότι «ελλείψει προόδου προς αυτή την κατεύθυνση, πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, τα οποία θα επηρεάσουν σημαντικά τις σχέσεις ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα και τη Ρωσία, κάτι το οποίο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», ανέφερε η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Πρώτη απευθείας επαφή των κυβερνήσεων Ρωσίας – Ουκρανίας

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν και ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Μόσχα Βλαντίμιρ Γιελτσένκο συναντήθηκαν στη Μόσχα όπου είχαν συνομιλίες, τις πρώτες απευθείας μεταξύ των δύο πλευρών από την έναρξη της κρίσης στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Οι δύο αξιωματούχοι «συζήτησαν για τις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις σε μία ειλικρινή ατμόσφαιρα», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

The post Πώς οι Ουκρανοί εθνικιστές λαμβάνουν αξιώματα την ώρα που οι Ρώσοι κατακτούν την Κριμαία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
ωρα, ρωσοι, επιρροή, νέα, wikipedia, facebook, εκλογες, ρωσία, δημοψηφισμα 2015, διαδηλωσεις, οασε, reuters, ηπα, γαλλια, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, ομαδα διας, www.facebook.com, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, κοινωνια, χωρες, ρωσία, το θεμα, αδεια, βημα, ηγεσια, ηγετης, ηπα, θεμα, ιβαν, νεα μετρα, ουκρανια, reuters, βρισκεται, γινει, γιλεκα, διιστανται, δομη, δυτικη, εδαφος, ευκαιρια, ειπε, εβδομαδα, επιρροή, ευρωπη, ιδια, υφυπουργος, ιδεολογια, ομιλια, κυβερνηση, κιεβο, κομμα, κτιρια, μοσχα, ναζι, νομικη, ομαδα, παντα, οασε, ορια, ουσιαστικα, πεμπτη, πουτιν, σαββατο, συγκεκριμενα, τριτη, υπουργειο εξωτερικων, φορα, ασφαλεια, βηματα, εθνικο, χωρα, υπουργειο, ομαδες, σκηνη, θεματα, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα