Πώς 40 σκαφάτοι έπεσαν στα δίχτυα του ΣΔΟΕ

Ρεπορτάζ Κώστας Κουκουμάκας

Εφημερίδα Τα Νέα

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται τουλάχιστον 40 ιδιοκτήτες πολυτελών σκαφών αναψυχής στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι δήλωναν επί χρόνια τα κότερά τους ως επαγγελματικά, κατέθεταν εικονικά ναυλοσύμφωνα στο Λιμεναρχείο και τις αρμόδιες φορολογικές Αρχές κι έκαναν διακοπές με φίλους και συγγενείς, γλιτώνοντας τους φόρους που έπρεπε να καταβληθούν στο Δημόσιο. Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, που παρήγγειλε

ο αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας, θα ελεγχθούν ακόμη και όσοι έσπευσαν να αποχαρακτηρίσουν τα σκάφη τους – από επαγγελματικά σε αναψυχής -, εκμεταλλευόμενοι τη σχετική ευνοϊκή ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν από περίπου έναν χρόνο και προέβλεπε την άρση των κυρώσεων για την παράνομη χρήση των πολυτελών σκαφών.

ΦΠΑ 190.000 ευρώ. Αφορμή για τον νέο κύκλο ερευνών της Εισαγγελίας, σύμφωνα με πληροφορίες, στάθηκε η περίπτωση ενός ιδιοκτήτη σκάφους στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος αποχαρακτήρισε το κότερό του, πληρώνοντας στις αρμόδιες Αρχές ποσό 190.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχούσε στον ΦΠΑ βάσει της παλαιότητας του σκάφους, όπως προβλεπόταν. Παρ’ όλ’ αυτά, από τη διασταύρωση των στοιχείων των ναυλοσυμφώνων που κατέθεσε ο ίδιος στις αρμόδιες Αρχές την περίοδο κατά την οποία το σκάφος ήταν δηλωμένο ως επαγγελματικό, αποκαλύφθηκε ότι στις λίστες επιβατών που δήθεν συμμετείχαν στις ναυλωμένες κρουαζιέρες υπήρχαν τα στοιχεία είτε ανύπαρκτων προσώπων είτε ατόμων που δεν είχαν ανέβει ποτέ στο σκάφος! Την ίδια ώρα, όπως διαπίστωσαν ελεγκτές του ΣΔΟΕ, οι μοναδικές κρουαζιέρες που έκανε ο ιδιοκτήτης του σκάφους ήταν εκείνες με φίλους του και συγγενείς του. Σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών του ΣΔΟΕ Κ. Μακεδονίας, οι απώλειες για το Δημόσιο από τα εικονικά ναυλοσύμφωνα της συγκεκριμένης μόνο περίπτωσης ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ από τους σχετικούς φόρους, που ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει ο «σκαφάτος» ιδιοκτήτης.

ΜΕ ΤΡΙΤΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. Μία ακόμη σημαντική παράμετρος που εξετάζουν οι Αρχές είναι η τακτική ιδιοκτητών πολυτελών σκαφών να χρεώνουν τα κότερα και τη χρήση τους σε τρίτες, εικονικές εταιρείες, οι οποίες περνούν στα έξοδά τους τη διοργάνωση κρουαζιερών, που βέβαια ποτέ δεν γίνονται. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, πρόκειται να ελεγχθεί από την αρχή και το καθεστώς αγοράς των σκαφών, καθώς, όπως σημειώνουν στελέχη του ΣΔΟΕ, αν αυτά εισήχθησαν από τρίτες χώρες ως επαγγελματικά, κι επομένως απαλλαγμένα από μεγάλο μέρος φόρου αγοράς αλλά και καυσίμων, τότε θα κινηθούν οι διαδικασίες ακόμη και για το αδίκημα της λαθρεμπορίας.
Η ευνοϊκή ρύθμιση του 2011 για τους ιδιοκτήτες πολυτελών σκαφών οδήγησε εκατοντάδες ιδιοκτήτες στα γκισέ των κρατικών ταμείων. «Το κίνητρο», όπως αναφερόταν, «συνίσταται στην απόσβεση της οφειλής από τα τέλη εκπροθέσμου καταβολής, προσαυξήσεις και πρόστιμα και στην άρση των κυρώσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα