«Πονοκέφαλος» για το οικονομικό επιτελείο η απόφαση του ΣτΕ

Η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τις περικοπές των ενστόλων, προκαλεί μεγάλο «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο, καθώς όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα πολύ νωρίτερα απ’ όσο υπολόγιζαν.

Με τον χαρακτηρισμό «πονοκέφαλος» χαρακτήρισε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχολιάζοντας στους «Financial Times»: «Θα το κάνουμε (σσ: θα επιστρέψουμε τις περικοπές) αν υποχρεωθούμε αλλά θα πρέπει να βρούμε ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα».

Τη μεγαλύτερη

αίσθηση βέβαια, την προκαλεί ο υπολογισμός του κ. Σταϊκούρα για το ενδεχόμενο δημοσιονομικό κόστος από την επέκταση της απόφασης σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, καθώς το υπολογίζει σε περίπου 1 δισ ευρώ, συνεκτιμώντας τα αναδρομικά του 2012, ολόκληρο το 2013 και ολόκληρο το 2014, με δεδομένο ότι 420 εκατ. ευρώ είναι το προσδοκώμενο όφελος από τις περικοπές στο σύνολο των ειδικών μισθολογίων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών πάντως, οι εξελίξεις αυτές δεν αλλάζουν τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για παροχή βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες, μέσω του πλεονάσματος, το οποίο σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 950 εκατ. ευρώ!

Να σημειωθεί πως το θέμα βρίσκεται στο προσκήνιο με αφορμή τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας σχετικά με την απόδοση του νέου Φόρου Ακινήτων, τις απώλειες εσόδων από τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση και από τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει στα Ταμεία η μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

The post «Πονοκέφαλος» για το οικονομικό επιτελείο η απόφαση του ΣτΕ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα