Πολιτικό αδιέξοδο στην Ουκρανία – Απειλούν με κυρώσεις οι ΗΠΑ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με την αστυνομία

Σε πολιτικό αδιέξοδο βρίσκεται η Ουκρανία και ο πρόεδρος της, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τους διαδηλωτές, την αντιπολίτευση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, οι οποίες τώρα απειλούν με κυρώσεις.

Πιο συγκεκριμένα,

η τελευταία εξέλιξη είναι η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία αναφέρεται η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην ουκρανική κυβέρνηση. «Όλες οι επιλογές πολιτικής, περιλαμβανομένων των κυρώσεων, βρίσκονται στο τραπέζι» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της αξιολόγησης της κατάστασης.

Σήμερα το πρωί οι ουκρανικές δυνάμεις καταστολής ανακατέλαβαν τμήμα της πλατείας Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, στο οποίο είχαν κατασκηνώσει τις τελευταίες δέκα ημέρες φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές. Στο σημείο είχαν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές.

Έπειτα από την επέμβαση, η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε τις ουκρανικές αρχές να αποφύγουν οποιαδήποτε προσφυγή σε «χρήση βίας κατά των απλών πολιτών», με αποτέλεσμα την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από τα σημεία συγκέντρωσης των διαδηλωτών.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει αστυνομική επέμβαση στην πλατεία Ανεξαρτησίας και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

Στο μεταξύ, υπήρξε και η έντονη αντίδραση της Κομισιόν στις δηλώσεις του Ουκρανού πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ ότι η χώρα έχει ανάγκη από 20 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκής βοήθειας για να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε., ώστε να περιορισθούν οι συνέπειές της στην ουκρανική οικονομία. «Θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες συμφωνίες είναι καλές για την ευημερία της Ουκρανίας. Οι συμφωνίες αφορούν επενδύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί από τις Βρυξέλλες.

Στη συνέχεια, ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεσμεύθηκε να μην χρησιμοποιήσει βία κατά των ειρηνικών διαδηλωτών και κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο, έπειτα από την είδηση ότι δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν

«Για να καταλήξουμε σε συμβιβασμό καλώ την αντιπολίτευση να μην απορρίψει τις συνομιλίες, να μην συνεχίσει στον δρόμο της αντιπαράθεσης και των τελεσιγράφων», αναφέρει ο κ. Γιανουκόβιτς σε ανακοίνωσή του.

Ωστόσο, ηγέτες των διαδηλωτών δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν διάλογο με τον Γιανουκόβιτς, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, τα οποία περιλαμβάνουν και την παραίτησή του.

The post Πολιτικό αδιέξοδο στην Ουκρανία – Απειλούν με κυρώσεις οι ΗΠΑ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα