Πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Η έξοδος της χώρας στις αγορές, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα το μεσημέρι, έχει ήδη αποτελέσει αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή.

Με την κυβέρνηση να επισημαίνει ότι πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της και για αποτέλεσμα των θυσιών των πολιτών, καθώς και ότι η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το τέλος των μνημονίων, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά προσπαθώντας να υποβαθμίσει το γεγονός και χαρακτηρίζοντάς το «ακριβή προεκλογική καμπάνια» και «απονενοημένο διάβημα για σανίδα

σωτηρίας».

Αναλυτικότερα, ο γραμματέας της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε την έξοδο «μη χρειαζούμενο διάβημα» και μίλησε για «ακριβή προεκλογική καμπάνια» υποστηρίζοντας ότι τα επιτόκια θα είναι ίδια με αυτά του 2009, λίγο πριν την είσοδο στο μνημόνιο.

Ο κ. Βούτσης, μιλώντας στη Βουλή, είπε ότι «αυτό το διάβημα είναι μη χρειαζούμενο», καθώς, όπως ισχυρίστηκε, «ακόμα και πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα βγούμε στις αγορές το 2016».

Στο ίδιο μήκος και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που σημείωσε: «η έξοδος στις αγορές είναι απονενοημένο διάβημα της κυβέρνησης που θέλει να την χρησιμοποιήσει ως αντιπερισπασμό στην υπόθεση Μπαλτάκου. Γιατί ληστεύετε και γιατί κοροϊδεύετε τον λαό; Είπατε ότι η κυβέρνηση είναι καλυμμένη και πως δεν χρειάζεστε πρόσθετο δανεισμό» και υποστήριξε « Εφόσον δεν έχετε ανάγκη δανεισμού, γιατί σπεύδετε προεκλογικά, άρον άρον με την υπόθεση Μπαλτάκου, να βγείτε στις αγορές με πενταετή δανειοδότηση που όλα δείχνουν πως θα έχει επιτόκιο πάνω από 5%; Όταν η δανειοδότηση μέσω της τρόικας είναι 2%+ και τα έντοκα γραμμάτια που εκδίδετε είναι 3%. Γιατί σπεύδετε με πάνω από 5%; Καβάντζα θέλετε να κάνετε στις πλάτες του έλληνα φορολογούμενου με προεκλογικά τρικ;».

Από την άλλη πλευρά η Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ) κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπονομεύει τις προσπάθειες της χώρας. Σημείωσε ότι η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιφατική καθώς «από την μια ζητάτε να απαλλαγούμε από τους δυνάστες και τα μνημόνια και από την άλλη υπονομεύεται την έξοδο στις αγορές που σημαίνει και το τέλος των μνημονίων». Ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) απάντησε «Αναρωτιέμαι αν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν το «κρείττον εστι το σιγάν του λαλείν». Καλύτερα να σιωπήσουν» και πρόσθεσε «Μέχρι προχθές δεν το πιστεύατε, μας μιλούσατε για χρηματοδοτικό κενό. Ο ΣΥΡΙΖΑ βιάζεται να έρθει η Κυριακή του Θωμά. Είστε η άπιστοι Θωμάδες. Λέγαμε για πλεόνασμα δεν πιστεύατε, ότι δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, δεν το πιστεύεστε όπως δεν πιστεύατε για την έξοδο στις αγορές. Μην αρνείστε την πραγματικότητα. Δείτε πως θα ανταποκριθείτε στην νέα πραγματικότητα… Δεν πάμε στις εκλογές με δίλλημα μνημόνιο αντιμνημόνιο γιατί η έξοδος στις αγορές σηματοδοτεί το τέλος των μνημονίων».

Επιπροσθέτως, ως «θετικό γεγονός» που θέτει την βάση για τη συνέχιση της πορείας προς την «ευημερία της χώρας και των πολιτών» χαρακτήρισε την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές ο Ανδρέας Λοβέρδος επισημαίνοντας όμως ότι απαιτείται και παράλληλη αναπτυξιακή πολιτική. Υπενθύμισε «τον αγώνα που δώσαμε τον Μάιο του 2010 και μετά -ορισμένοι από εμάς και πριν- για να έχει η Ελλάδα σήμερα αυτή την ευκαιρία» και σημείωσε ότι η επαναφορά της χώρας στις αγορές αποτελεί «μια μακροπρόθεσμη, βέβαια, δικαίωσή μας». Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ) σημείωσε ότι «άλλο η έξοδος στις αγορές και άλλο η έξοδος από την κρίση» ενώ ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ) είπε ότι «η έξοδος χρησιμοποιείται για επικοινωνιακούς λόγους από την κυβέρνηση καθώς το ύψος του χρέους και ο αριθμός ανέργων περιγράφουν άλλη πραγματικότητα».

The post Πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα