Πόκερ Κίνας – ΗΠΑ για τους δρόμους της ενέργειας

Στη συνεχιζόμενη κρίση της Κορέας ο ρόλος της Κίνας μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός, χωρίς ωστόσο να είναι απαραιτήτως προς όφελος των Δυτικών. Η επίσκεψη, πάντως, του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Πεκίνο απέδειξε το πόσο πολύ υπολογίζει η Ουάσινγκτον τον ρόλο της Κίνας.
Ειδικά με τη νέα κυβέρνηση στην Κίνα και τη διαφαινόμενη μετριοπάθεια του νέου ηγέτη, οι Αμερικανοί ποντάρουν σε μια πιο δυναμική παρέμβαση των Κινέζων προς τους Βορειοκορεάτες, καθότι από τότε που ξέσπασε η κρίση η Κίνα δεν έχει δείξει τη

διάθεση να έρθει σε ρήξη μαζί τους.
Οι λόγοι που υπαγορεύουν αυτή την πολιτική είναι προφανείς. Η Κίνα «βλέπει» στη Βόρειο Κορέα ένα ανάχωμα, ώστε να μη φτάσει η αμερικανική οικονομική επιρροή στα σύνορά της. Κυρίως, όμως, το Πεκίνο περιμένει εναγωνίως να δώσει το καθεστώς το «ok» για τον πολυσυζητημένο αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος θα λύσει σε μεγάλο βαθμό το ενεργειακό πρόβλημα της Βορείου Κορέας, αλλά και θα θέσει τη χώρα υπό πλήρη κινεζικό έλεγχο. Λέγεται ότι η Πιονγκ Γιανγκ έδωσε την άδεια σε κινεζικές εταιρείες να εκμεταλλευτούν τα ορυκτά της χώρας, τα οποία βρίσκονται σε αφθονία, σε συνεργασία μάλιστα με τη Ρωσία, η οποία πρώτη εμπνεύστηκε τον αγωγό.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο «Παρασκήνιο» του Σαββάτου που κυκλοφορεί…

Keywords
Τυχαία Θέματα