Ποιος είναι ο Τζον Πόλσον που αγόρασε τις μετοχές της ΕΥΔΑΠ

Το πρόσωπο που κρύβεται γύρω από την αγορά του 10% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ, είναι ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον ο οποίος άφησε ιστορία στην Wall Street με τις πετυχημένες και άκρως ριψοκίνδυνες επενδύσεις του.

Ο 58χρονος Αμερικανός ξεκίνησε την καριέρα του το 1980 στην Boston Consulting Group ως σύμβουλος επιχειρήσεων, και η καριέρα του απογειώθηκε το 2007 όταν πόνταρε στην

κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprime) στις ΗΠΑ, οι εξελίξεις των δικαίωσαν και η απόδοση ενός από τα ταμεία που διαχειρίζεται έφθασε στο 590%.

«Ο κ. Πόλσον κέρδισε για τον εαυτό του 3,7 δισ. δολάρια, τη μεγαλύτερη ίσως λεία στην ιστορία της Γουόλ Στριτ» σχολίασαν οι «Νew Υork Τimes», ενώ το περιοδικό «Νewsweek» υποστήριξε ότι το ποσόν που κέρδισε ο Πόλσον το 2008 στα 15 δισ. δολάρια. Το 2008 ο Πόλσον προσέλαβε ως σύμβουλο στην εταιρεία του τον πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Άλαν Γκρίνσπαν .

Στη συνέχεια ο διαχειριστής του hedge fund Ρaulson & Company ασχολήθηκε συστηματικά με την Ελλάδα ποντάροντας με το αζημίωτο στην αποδόμηση της αξιοπιστίας της χώρας και στο κλίμα ανησυχίας για τα δημοσιονομικά μεγέθη.

«Η καλύτερη συναλλαγή που έγινε ποτέ» ( Τhe Greatest Τrade Εver, Βroadway Βooks, 2009) είναι ο τίτλος του βιβλίου που εξέδωσε ο αρθρογράφος της «Wall Street Journal» Γκρέγκορι Ζούκερμαν στο οποίο αναλύει πώς ο Πόλσον «έγραψε χρηματοοικονομική ιστορία».

Η προσωπική περιουσία του σύμφωνα με το Forbes ήταν 11,2 δισ. δολάρια το 2013.

The post Ποιος είναι ο Τζον Πόλσον που αγόρασε τις μετοχές της ΕΥΔΑΠ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα