Ποιοι είναι οι πιο ακριβοί Ολυμπιακοί Aγώνες;

Η Αθήνα και το Πεκίνο θα χάσουν τα πρωτεία για τους πιο ακριβούς Ολυμπιακούς Αγώνες και την θέση τους θα πάρει το Σότσι και η Χειμερινή Ολυμπιάδα του 2014. Για την διεξαγωγή τους η δαπάνη αναμένεται να ξεπεράσει τα 51 δις δολάρια.

Οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες

του Σότσι θα είναι οι πιο ακριβοί στην ιστορία του Ολυμπιακού θεσμού.

Συγκριτικά, οι Αγώνες του Πεκίνου στοίχισαν 45 δις. δολ. ενώ η Βρετανία επένδυσε για το Λονδίνο-2010 περίπου 30 δις. δολ. Όπως και στην περίπτωση της Κίνας, τα βασικά κεφάλαια στη Ρωσία θα δοθούν για τον εκσυγχρονισμό των αστικών υποδομών και μόλις λίγα περισσότερα από επτά δις. προορίζονται άμεσα για τη δημιουργία των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, δηλαδή για τα στάδια και τις αθλητικές εγκαταστάσεις για προπονήσεις και προετοιμασία. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Κοζάκ, δηλώνει βέβαιος πως τα χρήματα αυτά θα μετατρέψουν το Σότσι στο μεγαλύτερο στη χώρα και πιο ανταγωνιστικό στη διεθνή αγορά παραθεριστικό θέρετρο.

Βάρος στις κοινωνικές υποδομές

Οι μεγαλύτερες δαπάνες από το κράτος, ύψους 20,9 δις. δολ., θα αφορούν στις υποδομές των συγκοινωνιών με σκοπό να επιλυθεί το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην πόλη, ευελπιστεί ο δήμαρχος του Σότσι, Ανατόλι Παχόμοφ. Όπως εξηγεί, αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η πόλη απλώνεται στα 156-162 χλμ κατά μήκος της θάλασσας και ο δρόμος είναι μόνο ένας. Η λεωφόρος Kurortnyi.

Ως το 2014 στο Σότσι θα κατασκευαστούν συνολικά 260 χλμ αυτοκινητόδρομων, οι οποίοι θα μπορούν να δεχτούν από 1,8-2,5 φορές περισσότερα αυτοκίνητα ενώ και η μέση ταχύτητα κυκλοφορίας στην πόλη θα αυξηθεί κατά 25%.

Η λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος αναμένεται να επιτευχθεί, όχι μόνο με την ανάπτυξη των αυτοκινητοδρόμων, αλλά και του σιδηροδρόμου. Η σιδηροδρομική γραμμή θα αποτελέσει για το Σότσι αστικό μέσο μεταφοράς, όπως στη Μόσχα το Μετρό, αναφέρει με σιγουριά ο Παχόμοφ. Στο στάδιο της κατασκευής βρίσκονται 30 αποβάθρες σιδηροδρόμου και το τραίνο θα κάνει στάση σχεδόν σε κάθε οικισμό.

Το πλέον μεγαλεπήβολο πρόγραμμα της εταιρίας Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι είναι ο συνδυασμένος δρόμος (οδικός και σιδηροδρομικός) από το Άντλερ ως το χιονοδρομικό κέντρο, «Alpika Service», στην Κράσναγια Παλιάνα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε εκπρόσωπος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, ο προϋπολογισμός για την κατασκευή θα ξεπεράσει τα 6,6 δις δολάρια.

Οι πυρσοί της Χειμερινής Ολυμπιάδας στο Σότσι της Ρωσίας

Η λαμπαδηδρομία της Χειμερινής Ολυμπιάδας του 2014 θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του Ολυμπιακού κινήματος. Θα περάσει από τον Καύκασο, τη λίμνη Βαϊκάλη, τον Βόρειο Πόλο και ίσως φτάσει και στο διάστημα.

Μετά την Ολυμπιάδα

Τι θα απογίνουν οι Ολυμπιακές υποδομές μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Είναι ένα εύλογο και συνήθως πικρό ερώτημα. Τον Φεβρουάριο ο Κοζάκ ενέκρινε το πρόγραμμα χρησιμοποίησής τους μετά το πέρας της Ολυμπιάδας. Σχεδόν όλες οι υποδομές κοινής ωφελείας και μηχανολογικές θα περάσουν στο Σότσι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των δημοτικών Αρχών, αυτό θα αυξήσει τις ετήσιες δαπάνες του προϋπολογισμού της πόλης κατά 50 εκατ. ευρώ.

Το Σότσι πρέπει να γίνει όχι απλά ένα ποιοτικό παραθεριστικό κέντρο, αλλά και ένας χώρος για τη διεξαγωγή σημαντικών εκδηλώσεων, όπως συνέδρια, εκθέσεις, αθλητικές διοργανώσεις κλπ., θεωρεί ο Παχόμοφ. Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος αναφέρει ότι σε κάθε περίπτωση, οι υποδομές που κατασκευάζονται για την Ολυμπιάδα θα βελτιώσουν το επίπεδο του αστικού περιβάλλοντος.

Το Σότσι «θωρακίζεται» ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

Τα γεγονότα στη Βοστώνη «ξύπνησαν» τις ανησυχίες για την ασφάλεια τη διεξαγωγής μεγάλων αθλητικών οργανώσεων. Οι ρώσοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν: Στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Σότσι-2014, δεν θα υπάρξουν τρομοκρατικά χτυπήματα.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ντμίτρι Κοζάκ, υποστήριξε ότι η ασφάλεια κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η απόλυτη προτεραιότητα των διοργανωτών. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε απολύτως έτοιμοι για τα πάντα, αλλά θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μην επαναληφθεί στο Σότσι η αμερικανική τραγωδία», δήλωσε ο Κοζάκ. «Εκπονούμε λεπτομερή σχέδια και αναλύσεις, μελετάμε υποθέσεις εργασίας, για το κάθε διαφορετικό συμβάν, για την κάθε ακραία κατάσταση», τόνισε. Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο Ρώσος ανώτερος αξιωματούχος έχει ήδη σχεδιαστεί το ειδικό διαβατήριο φιλάθλου, που έχει περάσει με επιτυχία τις απαιτούμενες δοκιμές, για την προστασία των Αγώνων απέναντι σε οποιεσδήποτε πιθανές ακρότητες.

Την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα εξασφαλίσουν οι ειδικά προετοιμασμένες και εκπαιδευμένες για το σκοπό αυτό, δυνάμεις των ρωσικών οργάνων επιβολής του νόμου. Σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος εποπτείας και ελέγχου του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, Γιούρι Ντισιόβιχ, ο ειδικός επιχειρησιακός σχηματισμός ασφαλείας που θα τεθεί σε υπηρεσία στη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, βρίσκεται σε φάση διαμόρφωσης. Θα περιλαμβάνει περίπου 1,5 χιλιάδες διασώστες και πυροσβέστες, 100 περίπου οχήματα, τέσσερα ελικόπτερα και πέντε μικρά περιπολικά πλοία.

Για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής του Σότσι, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, θα συνεργαστούν 16 κέντρα διάσωσης και πυρασφάλειας, 12 εκ των οποίων έχουν ήδη κατασκευαστεί και λειτουργούν, τα υπόλοιπα τέσσερα θα κατασκευαστούν σύντομα. Όλες οι μονάδες, είναι εξοπλισμένες με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Έτσι, η 35η πυροσβεστική μονάδα, για παράδειγμα, διαθέτει οχήματα υπαίθριων δραστηριοτήτων για άμεση αντίδραση, καθώς και ένα μοναδικό στο σχεδιασμό του πυροσβεστικό όχημα, χωρητικότητας δέκα τόνων νερού και δύο τόνων πυροσβεστικού αφρού.

Και 70.000 αστυνομικοί

Το έργο της τήρησης της δημόσιας τάξης μέσα στην πόλη του Σότσι στη διάρκεια των Αγώνων, έχει ανατεθεί σε 70.000 αστυνομικούς. Η δύναμη των ένστολων θα τοποθετηθεί στα αστυνομικά τμήματα, σε καθένα από τα οποία θα υπάρχουν διερμηνείς, που θα βοηθούν τους αλλοδαπούς επισκέπτες, να επικοινωνούν σε περιπτώσεις ανάγκης με τους φύλακες του νόμου και της τάξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα