Ποιες είναι οι επιχειρήσεις που αποκρατικοποιούνται

Σε αγώνα δρόμου για τις αποκρατικοποιήσεις μέσα στο 2012 αλλά και το 2013 επιδίδεται η κυβέρνηση, προκειμένου να πείσει την τρόικα για την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με το Έθνος, βασικός στόχος είναι να ολοκληρωθούν εντός του 2012 σημαντικές κινήσεις, μεταξύ των οποίων η πώληση της ΔΕΠΑ και των Κρατικών Λαχείων, να καθορισθούν οι όροι για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

και να ολοκληρωθεί η προεργασία για να μπορούν να τρέξουν οι ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων εταιρειών, όπως ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΤΑ, η ΕΥΔΑΠ κ.ά.

Στην επικαιροποίηση του «φακέλου» των αποκρατικοποιήσεων βασικό άξονα θα αποτελέσουν 28 περιουσιακά στοιχεία, η αξιοποίηση των οποίων είτε ήδη «τρέχει» ή είναι εφικτό να προωθηθεί εντός του 2013.

Από τα 28 projects  έξι διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη, εννέα είναι έτοιμα και άλλα δεκατρία μπορούν να προετοιμαστούν για να ενεργοποιηθούν μέσα στην επόμενη χρονιά.

Στην ομάδα των έξι συγκαταλέγονται τα Κρατικά Λαχεία, το IBC, το Ελληνικό, η ΔΕΠΑ, και η αξιοποίηση των εκτάσεων στο Ελληνικό, της Κασσιόπης στην Κέρκυρα και της Αφάντου Ρόδου.

Στην ομάδα των εννέα που είναι έτοιμα να «τρέξουν» είναι 28 ακίνητα του Δημοσίου, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛ.ΤΑ., η ΛΑΡΚΟ, ο ΟΔΙΕ και η Εγνατία Οδός, ενώ μεταξύ των υπολοίπων 13 βρίσκονται και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ και τα λιμάνια της χώρας.

Παράλληλα, ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει ολοκληρώσει την καταγραφή περίπου 82.000 ακινήτων του Δημοσίου τα οποία κατέχουν συνολικά 35 φορείς, εκ των οποίων τα 30 κρίνεται ότι είναι έτοιμα προς αξιοποίηση.

Στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων οι περιοχές Κασσιόπη στην Κέρκυρα και Αφάντου στη Ρόδο, κτίρια, αυτοκινητόδρομοι, η Εγνατία Οδός, υπεράκτια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου, ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, το Ψηφιακό Μέρισμα, ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος, ποσοστό των ΕΛΠΕ και του Καζίνου της Πάρνηθας η ΛΑΡΚΟ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, άδειες παιγνιομηχανημάτων του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων μεταφέρεται στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους – μέσω συμβάσεων παραχώρησης – κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων.

Πρόκειται για λιμένες και τουριστικούς λιμένες σε:

Ζάκυνθο, Κατάκολο, Τούρλο Μυκόνου, Χίο, Πύλο Μεσσηνίας, Νέα Επίδαυρο, Γλυφάδα, Πόρο, Σκιάθο, Σκύρο, Αγ. Νικόλαο Κρήτης, Ιτέα Φωκίδος, Καλαμαριά (Αρετσού), Κω, Άλιμο, Ύδρα, Ρέθυμνο, Ρόδο (Ακαντιά και Μανδράκι), Σούδα και Αργοστόλι.

Μέχρι την ανάληψη των σχετικών υποχρεώσεων από τον ιδιώτη παραχωρησιούχο έχει προβλεφθεί τα δικαιώματα χρήσης, διοίκησης, συνήθους διαχείρισης και εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων λιμένων να συνεχίσουν να ασκούνται από τους φορείς που τα ασκούν μέχρι την έναρξη ισχύος της συμβάσεως παραχώρησης, αναφέρεται στη σχετική

Keywords
Τυχαία Θέματα