Ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για τον φόρο στα ακίνητα και τι λέει για τις διαπραγματεύσεις με Στουρνάρα

Τις θέσεις του απέναντι στον ενιαίο φόρο ακινήτων αλλά και τα όσα συζητήθηκαν στις διαπραγματεύσεις με τον Γιάννη Στουρνάρα και τις εισηγήσεις του που έγιναν δεκτές παρουσιάζει σε ένα εκτενές κείμενο το ΠΑΣΟΚ.

Στην ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει αναλυτικά:

Παρατηρήσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Πριν από ένα χρόνο

άρχισε ο διάλογος στη Διακομματική Επιτροπή – για τη φορολογία της Ακίνητης Περιουσίας – με συμμετοχή εκπροσώπων των τριών Κομμάτων που στήριζαν την Kυβέρνηση –ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ- και από την πολιτική ηγεσία Υπ. Οικονομικών, ο αρμόδιος Yφυπουργός.

Μετά από τρεις μήνες αλλεπάλληλων συζητήσεων και παρά τις διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές προσεγγίσεις, τόσο στα γενικά θέματα φορολογίας όσο και ειδικότερα στη φορολόγηση της Ακίνητης Περιουσίας και ύστερα από τις επίμονες προσπάθειές μας, καταλήξαμε – με μικρές, δευτερεύουσες διαφοροποιήσεις – στο τρόπο φορολόγησης συνολικά της Ακίνητης Περιουσίας κάθε Ιδιοκτήτη, με τα εξής χαρακτηριστικά:

• Αφορολόγητο όριο για τα πρώτα 50.000€ αξίας ακινήτων
• Απαλλαγή από το φόρο για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες έκτασης για τα πρώτα 30-50 στρέμματα σε συνδυασμό με την αξία της εκτάσεως.
(πχ. άλλη αξία έχει η έκταση 30 στρεμμάτων αμπελιού στη Σαντορίνη και άλλη η αξία της αντίστοιχης έκτασης στη Νεμέα Ορεινής Κορινθίας).

• Να υπάρχει μέριμνα για φορολογικές ελαφρύνσεις σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), ανέργους και μικροϊδιοκτήτες Α΄ κατοικίας με στεγαστικά δάνεια (πχ. κόκκινα δάνεια κλπ)
• Να υπάρχει φορολογική κλίμακα με πολλούς Συντελεστές ώστε η φορολογία να είναι προοδευτική και δίκαιη ώστε να επιβαρύνει λιγότερο τους ιδιοκτήτες ακινήτων μικρής αξίας και περισσότερο τους έχοντες ακίνητα μεγάλης αξίας.

Η πρόταση αυτή στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του Τομέα Επικοινωνίας, των Εκπροσώπων μας αλλά και του ίδιου του Προέδρου. Η θέση μας αυτή, προτείναμε στην ηγεσία του Υπ. Οικονομικών, να αποτελέσει τη βάση διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και να εφαρμοσθεί από 1.1.2013 (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2013) καταργώντας συγχρόνως το ΕΕΤΗΔΕ και τον ΦΑΠ.

Παρ’ όλα αυτά, η πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών είτε δεν διαπραγματεύθηκε αποτελεσματικά με την Τρόικα είτε ενδεχομένως δεν υιοθέτησε την πρόταση αυτή, με αποτέλεσμα να υποκύψει στις αξιώσεις της Τρόικα και να παραταθεί η ισχύς του ΕΕΤΗΔΕ και για το 2013 ως ΕΕΤΑ (παρά την εξαγγελία περί του αντιθέτου). Σίγουρα τη στάση του Υπουργείου επηρέασε τότε και η αδυναμία επίτευξης σύγκλισης απόψεων στη ΝΔ ως προς τη φιλοσοφία του νόμου.

Το Μάιο του 2013 η πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών διαμόρφωσε άλλη πρόταση (χωρίς προηγούμενη συζήτηση στη Διακομματική Επιτροπή) και την έθεσε υπ’ όψιν των Προέδρων (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) σαν νέα πρόταση – συμφωνία με την Τρόικα.

Η πρόταση του Υπ. Οικονομικών για τον ΕΝΦΑ

Η πρόταση του Υπ. Οικονομικών για τον ΕΝΦΑ διαφέρει από την αρχική πρόταση του ΠΑΣΟΚ ως προς τα εξής:

• Δεν περιλαμβάνει αφορολόγητο ποσό
• Δεν προβλέπει ειδική αντιμετώπιση των κατ’ επάγγελμα αγροτών
• Δεν φορολογεί συνολικά την Ακίνητη Περιουσία του ιδιοκτήτη, αντίθετα φορολογεί το κάθε ακίνητο αυτοτελώς χωρίς προοδευτική φορολογική κλίμακα με αποτέλεσμα οι έχοντες μεγάλης αξία ακίνητη περιουσία να καταβάλουν λιγότερο φόρο.
ΕΝΦΑ

Ο ΕΝΦΑ προβλέπεται να εφαρμοσθεί από 1.1.2014 αντικαθιστώντας το ΕΕΤΑ (γνωστό «χαράτσι») και τον ΦΑΠ. Το αρχικό σχέδιο ΕΝΦΑ που τέθηκε υπ’ όψιν εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ προέβλεπε δημοσιονομικό στόχο βεβαίωσης 4,1 δις ευρώ και είσπραξη 2,85 δις ευρώ φορολογώντας όλους χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς πρόβλεψη ελαφρύνσεων για αδύνατες κοινωνικά ομάδες πχ. Μικροσυνταξιούχους, Ανέργους και ΑΜΕΑ.

Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ και στο πλαίσιο των νέων δεδομένων, προτείναμε και έγιναν αποδεκτές οι παρακάτω θέσεις μας:

• Η μείωση του στόχου βεβαίωσης από το ποσό των 4,1 δις ευρώ σε αυτό των 3,5 δις ευρώ (ο στόχος είσπραξης παρέμεινε στα 2,85 δις ευρώ) ανεβάζοντας την εισπραξιμότητα σε 81% (λόγω της ιδιαίτερης σχέσης των Ελλήνων με το «ακίνητο») μειώνοντας έτσι κατά 600 εκ. ευρώ τη φορολογική επιβάρυνση.
Το ποσό των 600 εκ. ευρώ μείωσε κατά προτεραιότητα την επιβάρυνση στα οικόπεδα εντός οικισμού, στα αγροτεμάχια και στα κτίσματα στις πτωχές και προβληματικές περιοχές στις τρεις πρώτες Ζώνες (πχ. ο συντελεστής φόρου στην Α΄ Ζώνη από 0,4€/μ2 έγινε 0,2€/μ2).

• Η ουσιαστική μείωση των Συντελεστών Χρήσης στα αγροτεμάχια όπως πχ. δασικής έκτασης – βοσκοτόπων – ελαιοκαλλιεργειών – δενδροκαλλιεργειών κλπ.
• Η κατάργηση του Συντελεστή Πρόσοψης (ΣΠ) για τα αγροτεμάχια, όσα έχουν δηλαδή πρόσοψη σε αγροτική οδό.
• Η διάκριση των κύριων με τους βοηθητικούς χώρους, ώστε να υπάρχει ελάφρυνση στους βοηθητικούς χώρους, κυρίως στα αγροτικά αλλά και στα αστικά ακίνητα.
Επιπλέον, όμως προτείνουμε τόσο κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης όσο και κατά τη συζήτηση στη Βουλή και άλλες ουσιαστικές βελτιώσεις, όπως:

Α) Τη μείωση από 1 σε 0,8 του Συντελεστή Πρόσοψης στα «τυφλά» ακίνητα (κυρίως σε διαμέρισμα σε φωταγωγό).

Β) Τη μείωση από 1 σε 0,8 του Συντελεστής Παλαιότητας για τα κτίσματα άνω των 50 ετών.

Γ) Τη διάκριση των αρδευόμενων ή μη ελαιοκαλλιεργειών και δενδροκαλλιεργειών με αντίστοιχη πρόταση για μείωση του Συντελεστή Χρήσης των μη αρδευόμενων.

Δ) Την εξέταση εκπτώσεων και αναστολής πληρωμής φόρου με κοινωνικά κριτήρια ειδικών κατηγοριών πχ. Αύξηση του εισοδηματικού ορίου των 7.000€.

Ε) Σχετικά με τη χορήγηση αναστολής καταβολής του οφειλόμενου φόρου για τα Νομικά Πρόσωπα, προτείναμε το εξής: α) τη διατήρηση του 30% μείωσης του συνολικού κύκλου εργασιών σε σχέση με το προηγούμενο με αυτό φορολογικό έτος για τις προσωπικές εταιρείες (ΟΕ, ΕΕ κλπ) β) την αύξηση σε 50% για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΑΕ, ΕΠΕ κλπ) γ) τη ΜΗ χορήγηση αναστολής για τις εξωχώριες εταιρείες (off shore).

ΑΤΥΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (1/2/2013)

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Το ΠΑΣΟΚ – όπως είχε πει προεκλογικά- υποστηρίζει ότι είναι επιβεβλημένο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που απορρέουν από τον κατακερματισμό της φορολογίας επί της ακίνητης περιουσίας και να προχωρήσουμε σε εξορθολογισμό της φορολογίας ακινήτων.
Η φορολόγηση πρέπει να γίνεται με έναν ενιαίο φόρο, ο οποίος θα χαρακτηρίζεται από δικαιότερη κατανομή μεταξύ των υπόχρεων .

Ο νέος φόρος πρέπει να:

(α) Είναι προοδευτικός σε ό,τι αφορά τη φορολογική επιβάρυνση των Φυσικών Προσώπων. Προτείνουμε την θέσπιση ενός αφορολόγητου κατ’ άτομο και οι φορολογικοί συντελεστές να αυξάνονται όσο αυξάνεται η φορολογητέα ύλη. Έτσι, με το φόρο αυτό να συμμετέχουν στα βάρη περισσότερο οι πιο εύπορες ομάδες του πληθυσμού.

(β) Διασφαλίζει τον εξορθολογισμό στη φορολόγηση των Νομικών Προσώπων λαμβάνοντας υπόψη το είδος χρήσης κάθε ακινήτου. Στο πλαίσιο αυτό επανεξετάζονται όλα τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα .

ΑΤΥΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (11/3/2013)

Προτάσεις για φορολογία Ακινήτων

Το ειδικό τέλος ακινήτων επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 μέσα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την οικονομία και την χώρα. Και υπέστημεν έντονη κριτική για αυτό από όλες τις πλευρές( παρότι επρόκειτο για επιβάρυνση 2 συνολικά δις σε σύγκριση με το πακέτο των 14.5 δις του Νοεμβρίου 2012.). Σημειώνεται επίσης ότι σε καμία περίπτωση η είσπραξη μέσω της ΔΕΗ δεν είχε ως συνέπεια τη διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριό λόγω μη καταβολής του ειδικού τέλους .

Τώρα που η περίοδος εφαρμογής του ειδικού τέλους λήγει, έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση αντικατάστασης του με ενιαίο φόρο ακινήτων (με αφορολόγητο 50.000 ευρώ και προοδευτική κλίμακα), πρόταση που ευνοεί την μεσαία και μικρή ιδιοκτησία.

ΑΤΥΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (5/4/2013)

ΕΕΤΗΔΕ

Την ικανοποίησή του εκφράζει το ΠΑΣΟΚ για την εξέλιξη που σημειώθηκε στο ζήτημα του Ειδικού Τέλους Ακινήτων. Η κοινή θέση που διαμόρφωσαν οι τρεις Αρχηγοί στη συνάντησή τους της Τετάρτης, ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, είχε ως βάση την έγγραφη πρόταση που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος.

Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι έγινε επιτέλους ευρύτερα δεκτό ότι η απόφαση για το ΕΕΤΗΔΕ ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο το Σεπτέμβριο του 2010, ελήφθη γιατί δεν υπήρχε άλλη ηπιότερη εφαρμόσιμη λύση και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το πακέτο των μέτρων του Νοεμβρίου του 2012 υπερβαίνει τα 14,5 δις ευρώ.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί επίσης ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων με προοδευτική κλιμάκωση και αφορολόγητο όριο, που θα εφαρμοστεί μεταβατικά και μέσω της ΔΕΗ και μέσω των ΔΟΥ το 2013 και στην ολοκληρωμένη του μορφή το 2014.

Τονίζουν ακόμη στο ΠΑΣΟΚ ότι έγινε πλέον αποδεκτό από όλους, σε αντίθεση με τη δημαγωγία προηγούμενων φάσεων, ότι σε κανένα νοικοκυριό δεν διεκόπη από το 2010 έως σήμερα η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω μη καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ.

ΑΤΥΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (5/6/2013)

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

1. Μετά από κυοφορία πολλών μηνών το ΥΠΟΙΚ παρουσίασε την πρότασή του για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Περιμένουμε να παρουσιάσει την πρότασή του και γραπτά με παραδείγματα.

2. Είναι θετικό ότι στην πρόταση του ΥΠΟΙΚ έχουν ενσωματωθεί προτάσεις και παρατηρήσεις μας που έχουν ως κοινό παρανομαστή την αρχή της φορολογικής δικαιοσύνης

3. Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι το ΕΕΤΗΔΕ ήταν ένα αναγκαίο προσωρινό μέτρο που απέδωσε αποτελέσματα και τώρα με δημοσιονομική ασφάλεια μπορούμε να προχωρήσουμε στη ρύθμιση για ενιαίο φόρο ακινήτων.

Πηγή: egiakoumis.com

The post Ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για τον φόρο στα ακίνητα και τι λέει για τις διαπραγματεύσεις με Στουρνάρα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
ΠΑΣΟΚ, στουρναρας, ακινητα, τελος ακινητων, συμμετοχή, αμεα, τροικα, ιανουάριος, φεβρουάριος, εετηδε, φαπ, νεα δημοκρατια, νέα, δις, βουλη, εκπτωσεις, επε, ενημερωση, δεη, βενιζελος, λύση, δου, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μετρο, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπες δεη, διακοπη ρευματος, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, χαρατσι δεη, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, δημαρ, βουλευτικές εκλογές 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, φορολογια 2013, εκλογες 2014, δεη πληρωμη, αποτελεσματα, εετηδε, ειδικο τελος ακινητων, αμεα, αφορολογητο, βημα, δανεια, δου, ηγεσια, οικονομια, περιοδος, πλαισιο, σαντορινη, υλη, αγροτικη, αδυναμια, αυξηση, εξαιρεσεις, ατομο, ατομα με ειδικες αναγκες, αφορολογητο οριο, γεγονος, γινεται, δις, εγινε, εγγραφη, ευρω, υπαρχει, ενημερωση, εξελιξη, επε, ετων, ετος, ζωνη, ζωνες, ειδος, θετικο, ισχυς, κειμενο, κλιμακα, κυοφορια, λύση, μεριμνα, μηνες, μειωση, μορφη, νεμεα, νοικοκυριο, οικοπεδα, προβληματα, ρυθμιση, σιγουρα, συζητηση, συμμετοχή, στεγαστικα δανεια, σχεδιο, φαπ, φεβρουάριος, φορολογικη, φορολογια, αδυνατες, ασφαλεια, χωρα, ομαδες, πακετο, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα