Πλακώθηκαν για τους συνεταιρισμούς

Ανέβηκαν σήμερα οι τόνοι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αναφορικά με το ζήτημα της διενέργειας οικονομικών ελέγχων στις Αγροτικές Οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ από αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, και Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την προηγούμενη κυβέρνηση, Γιάννης Δριβελέγκας, χαρακτήρισε «επικοινωνιακό τέχνασμα» την

εν λόγω διενέργεια ελέγχων, σε ερώτηση του προς τον αρμόδιο Υπουργό, Καθηγητή, Αθανάσιο Τσαυτάρη. 

Ο κ. Δριβελέγκας αρχικά εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμου Χαρακόπουλου, κατηγορώντας τον πως «εξήγγειλε με πομπώδη τρόπο τον έλεγχο στις τριτοβάθμιες Αγροτικές οργανώσεις», αφήνοντας αιχμές ακόμη και για την πρόθεση του ΥΠ.Α.Α.&Τ. να διανείμει τα ποσά που προορίζονταν για τις εν λόγω Οργανώσεις, σε άπορες πολύτεκνες οικογένειες αγροτών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «φτάνουμε σε παλιές εποχές να μοιράζουμε και βιβλιάρια απόρων κορασίδων», τι στιγμή που κάτι τέτοιο δεν εντάσσεται στις προτεραιότητες του ΥΠ.Α.Α.&Τ. Ταυτόχρονα ζήτησε επέκταση των ελέγχων στις δευτεροβάθμιες αγροτικές οργανώσεις, αφήνοντας αιχμές για αδιαφάνεια στις αντίστοιχες της περιοχής της Θεσσαλίας, περιφέρειας του κ. Χαρακόπουλου, ξεκαθαρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν έχει καμία αντίρρηση στην διενέργεια και την ολοκλήρωση των οικονομικών ελέγχων, αλλά την επιθυμεί.

Απάντηση στην ερώτηση του κ. Δριβελέγκα έδωσε ο Υπουργός Α.Α.&Τ., κ. Τσαυτάρης, λέγοντας «Σχετικά με την επέκταση των οικονομικών ελέγχων στις Δευτεροβάθμιες Συνεταιριστικές Οργανώσεις, δεν θέλω να βάζουμε διαζευκτικά «ή», ότι πρέπει να κάνουμε ή το ένα ή το άλλο. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να κάνουμε και το ένα και το άλλο. Μπορεί τα χρήματα των Τριτοβάθμιων οργανώσεων να είναι λίγα, θα πρέπει όμως να ελεγχθούν πού πήγαν, πώς ξοδεύτηκαν», συμπληρώνοντας πως «η Πολιτεία πρέπει να ελέγχει πού πάει και η τελευταία δεκάρα που παίρνουν οι Τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις».

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Αναπληρωτής Υπουργός, Μάξιμος Χαρακόπουλος , απαντώντας στον κ. Δριβελέγκα: «Είναι πραγματικά περίεργο να εγείρονται τέτοιας έντασης αντιδράσεις, ιδιαίτερα από βουλευτές οι οποίοι είχαν εδώ, σε αυτό το υπουργείο, θέση ευθύνης, και η στάση τους καταγράφεται στα επίσημα έγγραφα. Ξεκαθαρίζουμε πάντως, ότι αυτές οι αντιδράσεις όχι μόνον δεν μας πτοούν αλλά ενδυναμώνουν την αποφασιστικότητά μας να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο. Όσο για την κατηγορία για δήθεν «επικοινωνιακό τρυκ» σε σχέση με την πρόθεσή μας να δώσουμε τα χρήματα του ΕΛΓΑ που πήγαιναν προς τον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό, σε πολύτεκνες αγροτικές οικογένειες σε μειονεκτικές περιοχές, την αφήνω στην κρίση της κοινωνίας και ιδιαίτερα των αγροτών».

Σχετικά με τη συνέχιση των ελέγχων ο κ. Χαρακόπουλος ήταν ξεκάθαρος : «Διαβεβαιώ τους πάντες ότι, όποιο και να είναι το κόστος, δεν πρόκειται να χαρισθώ σε φαινόμενα και πρακτικές που θεωρώ ότι έχουν συμβάλει στην καταρράκωση της αξιοπιστίας των θεσμών κα

Keywords
Τυχαία Θέματα