Πήρε θέση η Κομισιόν για την έξοδο

«Ένα και μοναδικό σχέδιο», πάνω στο οποίο εργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προβλέπει παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί, σχετικά με τηλεγράφημα του Reuters που θέλει τεχνικά κλιμάκια να επεξεργάζονται σενάρια εξόδου της χώρας από τη νομισματική ένωση με περιορισμούς στη ζώνη Σένγκεν και τις μεταφορές κεφαλαίων.

«Αν άλλα κράτη μέλη κάνουν σχέδια, δεν μπορώ να το γνωρίζω», ανέφερε χαρακτηριστικά

ξεκαθαρίζοντας πως η Κομισιόν, λόγω του θεσμικού της ρόλου, δίνει πληροφορίες σε όποιον τις ζητήσει για το ισχύον πλαίσιο των ευρωπαϊκών συνθηκών και τις δυνατότητες που παρέχει, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι καταρτίζεται σχέδιο».

«Η Επιτροπή δεν κάνει σενάρια ταινιών καταστροφικού περιεχομένου», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του κ. Μπαγί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Τρίτη.

Διευκρίνισε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν κάποιες χώρες ή κάποιοι οργανισμοί εκπονούν παρόμοια σενάρια.

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα που δίνουν οι υφιστάμενες συνθήκες για αναστολή της συνθήκης του Σένγκεν ή της απαγόρευσης διασυνοριακών κεφαλαιακών ροών, ο εκπρόσωπος ανέφερε πως η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει έκτακτα μέτρα μόνο για λόγους δημόσιας ασφαλείας και δημόσιας τάξης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το εάν υπάρχει αντίφαση στο ότι, από την μία η Κομισιόν επιμένει στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και από την άλλη υποστηρίζει -όπως ο επίτροπος Χουχτ- πως «προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο».

Η απάντηση του κ. Μπαγί είναι πως θέση της Κομισιόν,-παραπέμποντας και σε ανακοίνωση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, την οποία ανέγνωσε- είναι πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

«Αυτό είναι το ένα και μοναδικό σχέδιο στο οποίο εργαζόμαστε. Εάν από την Κομισιόν ζητούνται πληροφορίες για το τι δυνατότητες δίνει το πλαίσιο, το υφιστάμενο πλαίσιο, εμείς δίνουμε πληροφορίες, καθώς είμαστε ο θεματοφύλακας των συνθηκών. Αυτό όμως, και θέλω να το ξεκαθαρίσω, δεν σημαίνει ότι καταρτίζουμε σχέδιο», πρόσθεσε.

Πήρε θέση, επίσης, σε «tweet» που ξεκίνησε από την αίθουσα Τύπου, σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος είχε «επιβεβαιώσει πως γίνονται λεπτομερείς συζητήσεις για σχέδιο εξόδου με νομικές συμβουλές». «Δεν είπα αυτό» υπογράμμισε ο Μπαϊγί.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα και να αναμείνουμε την απόφαση του ελληνικού λαού στις 17 Ιουνίου, ενώ δεν σχολίασε τις θέσεις ελληνικών πολιτικών κομμάτων περί του αιτήματος επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι, ανέφερε πως την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει το παν για να κρατήσει την Ελλάδα στη νομισματική ένωση εάν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη εφόσον σέβεται τις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο Ρομπάι μετά από τη συνάντησή του με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίκο στην Μπρατίσλαβα.

Keywords
Τυχαία Θέματα