Πιο επικίνδυνες και από την παχυσαρκία η φτώχεια και η μοναξιά

Αίσθηση και προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα μιας έρευνας που δείχνουν ότι η μοναξιά και η φτώχεια είναι πιο επικίνδυνα για τον άνθρωπο απ’ ότι η παχυσαρκία.

Την μελέτη αυτή πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σικάγου, σε περισσότερους από 2.000 εθελοντές ηλικίας 50 ετών και άνω, διαπιστώνοντας πως όσοι υποστήριζαν ότι νιώθουν μοναξιά είχαν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους, στη διάρκεια της εξαετίας που τους παρακολουθούσαν, συγκριτικά με όσους δεν ήταν.

Όπως αναφέρουν, όσοι εθελοντές ανέφεραν ότι νιώθουν μόνοι είχαν κατά 14% περισσότερες

πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με όσους είχαν μέτρια κοινωνική ζωή.

Η φτώχεια φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 19%, ενώ η παχυσαρκία κατά 7%.

Οι ερευνητές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι με τα αποτελέσματα αυτά, καθώς όσο ο πληθυσμός γερνάει, τόσο περισσότεροι άνθρωποι μένουν μόνοι τους.

Μια σχετική μελέτη για την μοναξιά που είχε δημοσιευτεί το 2012, έδειχνε ότι στη Δύση τουλάχιστον ένας στους πέντε ανθρώπους ένιωθε μοναξιά και καθώς περνούν τα χρόνια το 25% να γίνεται ακόμα πιο μοναχικοί.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ερωτηθέντων είχαν αναφέρει ότι η μοναξιά είναι χειρότερη τα Σαββατοκύριακα και τα τρία τέταρτα υποστήριξαν πως οι νύχτες ήταν πιο δύσκολες από τις μέρες.

Παράλληλα, άλλες προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τη μοναξιά με πολυάριθμα προβλήματα υγείας , από την υπέρταση και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό έως την κατάθλιψη, το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Η νέα αυτή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων υπό τον δρα John Cacioppo, καθηγητή Ψυχολογίας και διευθυντή στο Κέντρο Νοητικής & Κοινωνικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Σικάγου, παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS).

Όπως δήλωσε ο δρ Cacioppo: «Ο πόνος της μοναξιάς είναι εφάμιλλος με τον σωματικό», ενώ συμβούλεψε όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση «να το σκεφτούν δύο φορές» πριν αποφασίσουν να κάνουν μία «νέα αρχή» μόλις συνταξιοδοτηθούν, εάν αυτό σημαίνει να μετακομίσουν και έτσι να απομακρυνθούν από τους συγγενείς και τους φίλους τους.

The post Πιο επικίνδυνες και από την παχυσαρκία η φτώχεια και η μοναξιά appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα