Πιάνουν δουλειά από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας

Στην Αθήνα θα βρίσκονται από την Τρίτη τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, για να συνεχίσουν τους ελέγχους σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να ζητήσουν αποφασιστικές κινήσεις για τη μείωση του δημόσιου τομέα και η κυβέρνηση “τρέχει” για να προλάβει τις προθεσμίες.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου, 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει

να απολυθούν και στη θέση τους να προσληφθούν άλλοι μέσω ΑΣΕΠ, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες πρέπει να ανακοινωθούν οι 12.500 υπάλληλοι που θα ενταχθούν στην κινητικότητα μέχρι το τέλος του μήνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν κατορθώνει να βρει “εδώ και τώρα” τα πρόσωπα που θα απομακρυνθούν, με ονοματεπώνυμα, όπως έχει δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα, και φέρεται να καταλήγει στη λύση του «λουκέτου» για τουλάχιστον έναν οργανισμό του Δημοσίου.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη σύσκεψη των αρχηγών, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Στα χέρια των τριών αρχηγών θα έρθει εισήγηση για το ποιος οργανισμός θα κλείσει και την απόφαση αναμένεται να λάβουν οι ίδιοι.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, που ρωτήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας για το θέμα, δεν θέλησε να απαντήσει. Σύμφωνα, πάντως, με το ρεπορτάζ της Μαρίας Σπυράκη, στην κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζουν την περίπτωση κατάργησης Οργανισμού που συνδέεται με την άμυνα, παρά το γεγονός ότι διατυπώνονται από στελέχη αμφιβολίες.

«Αγκάθι» παραμένει και η φοροδιαφυγή, με την τρόικα να εκφράζει τη δυσφορία της για τα πολύ φτωχά αποτελέσματα στην καταπολέμησή της, ενώ στο μικροσκόπιο των ελεγκτών θα μπει και το σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων, που πήρε νέα παράταση, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν θα αποστείλει σήμερα -όπως ήταν προγραμματισμένο- την πρότασή του, καθυστερώντας έτσι τη σύσκεψη της διακομματικής που μεταφέρθηκε για την Τετάρτη, αντί της Τρίτης.

Η τρύπα των 300 εκατ. ευρώ που δημιουργεί η εξαίρεση των αγροτεμαχίων των κατ’ επάγγελμα αγροτών, θα καλυφθεί με την επιβολή υψηλότερων συντελεστών:

Κυρίως στα αγροτεμάχια που ανήκουν σε μη αγρότες
Στα αστικά ακίνητα και
Στα ακίνητα των επιχειρήσεων.
Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η κυβέρνηση θα θέσει το αίτημά της για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, επιδιώκοντας την ισχύ του νέου συντελεστή από την 1η Ιουλίου, ώστε να μη χαθεί η τουριστική περίοδος.

Το θέμα ετέθη στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Επίτροπο για τις Φορολογικές Υποθέσεις και την Τελωνειακή Ένωση της ΕΕ, Αλγκρίντας Σεμέτα, ο οποίος σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «επιφυλάχθηκε να απαντήσει».

Στο μεταξύ, μιλώντας στη γαλλική «Les Echos», ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά αισιόδοξος για τις προοπτικές εξόδου από το τέλμα της ύφεσης την επόμενη χρονιά, επισημαίνοντας ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ανοίγει το δρόμο για νέα μείωση του Χρέους, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα βελτιώσει περαιτέρω το κλίμα.

«Νομίζω ότι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, θα είμαι σε θέση να ζητήσω από τους συναδέλφους μου την εφαρμογή αυτής της απόφασης. Η Ελλάδα το αξίζει» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα