Περιμένουν να αξιοποιηθούν 42 δισ. ευρώ

Κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 22% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή περισσότερα από 42 δισ Ευρώ δικαιούται η Ελλάδα για την περίοδο 2014-2020 από τα ταμεία της Ε.Ε.. Τα κεφάλαια αυτά είναι άμεσα διαθέσιμα και αφορούν όχι μόνο το «νέο ΕΣΠΑ» αλλά και τις εισοδηματικές ενισχύσεις και τα εναπομείναντα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Χθες, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για όλες τις χώρες, συνολικού ύψους 908 δισ. ευρώ. Το νέο πακέτο θα αρχίσει να «τρέχει»

από τις αρχές του 2014, με πρώτες χρηματοδοτήσεις στην καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η Ελλάδα θα λάβει την επταετία 2014-2020 από τις πολιτικές συνοχής 16,2 δισ. ευρώ και από τον τομέα της γεωργίας 18,2 δισ. ευρώ (14 δισ. ευρώ για εισοδηματικές ενισχύσεις και 4,2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της υπαίθρου). Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και 2 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από την ενδιάμεση αναθεώρηση του 2016 και 6 δισ. από εκκρεμότητες της προηγούμενης περιόδου.

Από το νέο ΕΣΠΑ, η πρώτη κατανομή για την Ελλάδα ανέρχεται σε 16,283 δισ. (14,3 δισ. σε τιμές 2011), ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, θα μπορούσε να εξασφαλίσει ακόμη και δύο επιπλέον δισ. από την ενδιάμεση αναθεώρηση του προϋπολογισμού, το 2016. Επίσης, από τα ταμεία για την αναδιάρθρωση της υπαίθρου, η Ελλάδα εξασφαλίζει 4,195 δισ. (3,7 δισ. σε τιμές 2011), ενώ δύο δισεκατομμύρια τον χρόνο περίπου θα λαμβάνουν οι Έλληνες αγρότες σε άμεσες ενισχύσεις, για την επόμενη επταετία.

Βάσει του νέου κανονισμού, που θα διέπει την εκταμίευση των κονδυλίων, εάν κάποια χώρα παραβιάζει συστηματικά το σύμφωνο σταθερότητας, προβλέπεται ακόμη και η αναστολή της εκταμίευσης κοινοτικών πόρων….

The post Περιμένουν να αξιοποιηθούν 42 δισ. ευρώ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα