Πάσχα στην Ύδρα!

Τις ημέρες του Πάσχα στην Ύδρα αναβιώνουν ήθη και έθιμα μοναδικά που είναι στενά δεμένα με τη θάλασσα. Από ήσυχο νησί το χειμώνα, μεταμορφώνεται σε κοσμοπολίτικο, καθώς πολλοί είναι πια οι θαυμαστές της που έρχονται εδώ για να ζήσουν ένα αλλιώτικο και διαφορετικό Πάσχα.
Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής η περιφορά του Επιταφίου μέσα στα δρομάκια αλλά στην παραλία είναι μια αλησμόνητη εμπειρία.
Το

διαφορετικό όμως στη βραδιά το δίνει ο «Θαλασσινός Επιτάφιος» της ενορίας του Αγίου Ιωάννη, που περιφέρεται στις γειτονιές της συνοικίας Καμίνι, ακολουθούμενος από πλήθος πιστών με αναμμένα κεριά, για να καταλήξει στο τέλος μέσα στο νερό στο γραφικό λιμανάκι, μαζί με τα νεαρά παιδιά που τον κρατούν γερά στους ώμους τους.
Ένα έθιμο παλιό που κρατά ως τις μέρες μας και γινόταν για να ευλογηθούν τα νερά της θάλασσας. Όσο ο Επιτάφιος βρίσκεται μέσα στο νερό, ψέλνεται δέηση υπέρ των σφουγγαράδων και των ναυτικών του νησιού.
Το βράδυ, τα ταβερνάκια και τα ουζερί του λιμανιού γεμίζουν με κόσμο! Όλοι μαζεύονται εκεί!
Στη συνοικία Καμίνι, ο επιτάφιος μπαίνει στη θάλασσα όπου διαβάζεται η Ακολουθία του Επιταφίου, δημιουργώντας μια κατανυκτική ατμόσφαιρα την οποία απολαμβάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες του νησιού. Στη συνέχεια 4 επιτάφιοι συναντώνται στο κεντρικό λιμάνι. Μόλις ο παπάς πει το «Χριστός Ανέστη», ο ουρανός γεμίζει με χιλιάδες χρώματα από τα βεγγαλικά, ενώ τα φωταγωγημένα πλοία βάζουν μπροστά τις σειρήνες και φωτίζουν τον ουρανό με κόκκινες φωτοβολίδες!
Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στην προκυμαία του λιμανιού γίνεται το κάψιμο του Ιούδα. Πρόκειται για ένα ομοίωμα γεμισμένο με εύφλεκτες ύλες που πυροδοτείται με φαντασμαγορικό τρόπο, δίνοντας το δικό του χρώμα στο λιμάνι.

Keywords
Τυχαία Θέματα