“Παρών” υπό όρους δηλώνει ο Μάριο Μόντι

Ο Μάριο Μόντι πετάει το γάντι στην ιταλική πολιτική σκηνή. Βγάζει τα ρούχα του τεχνοκράτη και δηλώνει εν δυνάμει «παρών» για την πρωθυπουργία υπό τους δικούς του όρους και με όποιες πολιτικές δυνάμεις συνυπογράψουν τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα. «Δεν συντάσσομαι με κανέναν» υπογραμμίζει ο Προφεσόρε μιλώντας για την ανάγκη υπέρβασης του άξονα Αριστερά-Δεξιά. Αναβρασμός επικρατεί στο πολιτικό τοπίο, μαινόμενος κατά του Προφεσόρε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι…

Όποιος φανταζόταν τον Μάριο Μόντι αρχηγό των κεντρώων έκανε λάθος. Γιατί ο Προφεσόρε στοχεύει να

ανακατέψει την τράπουλα των πολιτικών κομμάτων και να τα επανασυνθέσει επάνω σε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Αυτή είναι η ανάγνωση που κάνει ο Μάρκο Νταμιλάνο στην ηλεκτρονική πόλη της του περιοδικού L’ Espresso.

Με τις κινήσεις του Μάριο Μόντι καθίσταται εμφανής η πρόθεσή του να μεταμορφωθεί σε θεμελιωτή ενός υπερ-κόμματος, ούτε της Αριστεράς, ούτε της Δεξιάς, διότι όπως ο ίδιος αναφέρει «ο άξονας δεν περνά πια από αυτές τις διαχωριστικές, αλλά από τη θέληση για αλλαγή». O Μόντι έβγαλε τα ρούχα του τεχνοκράτη για να φορέσει

Στο πλέον αναμενόμενο σημείο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Κυριακής, ο Μόντι μίλησε ακριβώς για την ανάγκη να ξεπεραστεί ο άξονας Αριστερά-Δεξιά. «Μέχρι στιγμής ζητείτο από τους πολίτες να συνταχθούν με κάποιον, να συνταχθούν εναντίον κάποιου άλλου. Εγώ δεν συντάσσομαι με κανέναν, θέλω τα κόμματα και οι δυνάμεις της κοινωνίας να συντάσσονται επάνω σε ιδέες» είπε ο Μόντι.

Και ευχήθηκε οι ιδέες που περιέχει η πολιτική του πλατφόρμα, το μανιφέστο που ακούει στο όνομα «Να αλλάξει η Ιταλία, να αναμορφωθεί η Ευρώπη», να γίνουν δεκτές από την πλειοψηφία, όπως επισημαίνει η εφημερίδα La Stampa. Ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι, που γίνεται πολιτικός, δήλωσε ότι η ατζέντα του είναι καθαρή και ανοικτή προς όλους για ευρείες συμμαχίες.

Επί της ουσίας στην πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου ο Μάριο Μόντι είπε ότι είναι διατεθειμένος να αναλάβει εκ νέου την πρωθυπουργία υπό τους δικούς του όρους, να «στηρίξει, καθοδηγήσει, ηγηθεί» πολιτικών δυνάμεων που θα συνυπογράψουν την ατζέντα του. Να μπει στην πολιτική αρένα με «συγκεκριμένες εγγυήσεις».

Υποψηφιότητα δεν βάζει στις κάλπες της 24-25ης Φεβρουαρίου (είναι άλλωστε ισόβιος γερουσιαστής), αλλά οι επόμενες κινήσεις του θα καθοριστούν από την απήχηση της ατζέντας του και τις ζυμώσεις που θα γίνουν στις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας.

Η απερίφραστη στήριξη του κεντρώου χώρου ήλθε ήδη από την Μελλοντική Ιταλία (Italia Futura), το κόμμα που συγκρότησε ακριβώς για να λειτουργήσει ως «όχημα» για τον Μόντι ο πρόεδρος της Ferrari Λούκα Κορντέρο ντι Μοντετζέμολο. «Στηρίζουμε με περηφάνια την ατζέντα Μόντι. Συμμεριζόμαστε από την πρώτη έως την τελευταία λέξη όσα είπε ο πρόεδρος Μόντι» ανέφερε ο εκπρόσωπος του κόμματος μιλώντας για έναν μεγάλο πολιτικό άνδρα, όπως αναφέρει η Corriere della Sera.

Η πολιτική παρέμβαση Μόντι έρχεται ως ήταν αναμενόμενο να διχάσει περαιτέρω τον μπερλουσκονικό Λαό της Ελευθερίας (Pdl). Ενδεικτική η δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, την οποία επικαλείται η Repubblica: «Εκφράζω βαθιά εκτίμηση για τη δραστηριότητα και τα αποτελέσματα της κυβέρνησης Μόντι» είπε ο Μόντι, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί ο Προφεσόρε.

Πηγή: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα